6 Şubat 2025 14:00

Hacettepe’de model sözleşmelerinin geç yenilenmesine öğrencilerden tepki

Hacettepe Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencileri, modellerin sözleşmelerinin geç yenilenmesine tepki gösterdi. Öğrenciler, eğitimdeki belirsizliklere karşı birlikte hareket etme çağrısı yaptı.

Hacettepe’de model sözleşmelerinin geç yenilenmesine öğrencilerden tepki

Fotoğraf: Evrensel 

Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencileri, modellerin sözleşmelerinin geç yenilenmesine tepki gösterdi. Modellerin fakülte öğrencilerinin eğitimi için çok önemli olduğunu belirten öğrenciler, “Modellerin sözleşmelerinin geç yenilenmesi sadece bir idari problem olarak görülemez. Bu durum hem modellerin geçimini hem de bizim eğitime erişimimizi sınırlıyor. Onların haklarının korunması ve sürecin adil bir şekilde yönetilmesi, sadece onlar için değil, bizim için de büyük bir anlam taşıyor” dedi.

Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinde geçtiğimiz yıllarda modellerin işten çıkarılmasına karşı eylem yapılmıştı. Öğrencilerin protestoları karşılık bulmuş, modeller işten çıkarılmamıştı. Ancak modellerin tekrar işten atılmasına dair kaygılar sürüyor. Uzun süredir modellerin ücretlerinin geç yatırılması, yetenek sınavlarında modellerin değil öğrencilerin model olarak kullanılması gibi örnekler, yönetimin derslerde nü model uygulamasını kaldırmaya çalıştığını düşünen öğrenciler için endişe kaynağı oldu. Modellerin dönem sonunda sözleşmelerinin sona erdiğini bildiren bir zarf almasıyla öğrenciler, tekrar işten çıkarılacakları yönünde kaygılandı. Ancak çok geçmeden modellerin sözleşmeleri yenilendi. Buna rağmen öğrencilerin yönetime karşı güvensizliği ve fakülteye dair sorunları sürüyor.

Grafik bölümünden bir öğrenci, modellerin güzel sanatlar eğitimindeki önemine vurgu yaparak şunları söyledi:

“Çizim derslerinde insan anatomisini doğru bir şekilde anlayıp aktarmak, sanatsal gelişimimizin temel taşlarından biri. Ancak son dönemde modellerle ilgili yaşanan belirsizlik, hem onların haklarını hem bizim eğitim sürecimizi doğrudan etkiliyor. Modellerin sözleşmelerinin geç yenilenmesi sadece bir idari problem olarak görülemez. Bu durum hem modellerin geçimini hem de bizim eğitime erişimimizi sınırlıyor. Fakültemizde bu sorunun yaşanıyor olması, eğitimdeki eksikliklerin giderilmesi ve yönetimsel süreçlerin daha iyi planlanması gerektiğini düşündürüyor. Rektörlük, dekanlık ya da başka bir yönetim birimi fark etmeksizin, bu durumun çözülmesi gerektiğine inanıyorum. Çünkü bu sadece bürokratik bir mesele değil; eğitimin ve insan emeğinin de bir meselesi. Modeller bizim eğitimimiz için çok önemli bir yere sahip. Onların haklarının korunması ve sürecin adil bir şekilde yönetilmesi, sadece onlar için değil, bizim için de büyük bir anlam taşıyor.”

‘ATÖLYELERDEN ÇIKIŞ SAATİ GERİYE ÇEKİLDİ’

Öte yandan öğrencilerin vize ve final çalışmalarını yapmak için kullandıkları atölyelerin kapanış saati 22.00’den 21.00’e çekildi. Ayrıca, atölyede çalışmak için gereken izin belgelerini hazırlama süreci daha da bürokratik hale getirildi.

Resim bölümünden bir öğrenci, “Atölyeden 21.00’de çıkmak bile bence korkunç. Pandemiden önceki dönemde sabaha kadar çalışılabildiğini duyuyorduk. Bu sistemin tekrar gelmesi için bir şeyler yapabilir miyiz?​” diye sordu.

Seramik bölümünden bir öğrenci ise bu konuyu biraz daha derinleştirerek şunları ekledi:

“Her sene atölye kapanış saatlerinden bir saat eksiltiyorlar. 7/24 açık olan atölyelerin saatlerini her yıl yavaş yavaş bu şekilde kısıyorlar. Ben de Seramik Bölümündeyim fakat atölyede geçireceğimiz saatler için izin alma konusunda da bir sürü baskı var. Güvenliklerle de sürekli sorun yaşıyoruz.”

Öğrenciler, önümüzdeki süreçte sadece acil gündemleri için değil, birlikte üreterek, iletişim halinde olarak ve dayanışma içinde kalarak kalıcı bir birliktelik kurmak istediklerini ifade etti. (Ankara/EVRENSEL)

Evrensel'i Takip Et