7 Şubat 2025 16:18
/
Güncelleme: 16:46

Tahliye edilen gazeteci Serpil Ünal: Şiddetin duyulmasını istemiyorlar

İstanbul — Tahliye edilen gazeteci Serpil Ünal, meslektaşlarına dönük saldırılar karşısında sessiz kalamayacaklarını vurgulayarak, “Toplum üzerindeki baskının bir yansıması gazeteciler üzerinden gidiyor. Çünkü şiddetin duyulmasını istemiyorlar” dedi.

19 Aralık 2024’te Suriye’de öldürülen gazeteciler Nazım Daştan ve Cihan Bilgin için İstanbul Şişli’de eylem yapmak isteyen meslektaşları 21 Aralık'ta gözaltına alındı. Gazeteciler Gülistan Dursun, Hayri Tunç, Enes Sezgin, Osman Akın, Can Papila, Pınar Gayıp ve Serpil Ünal ile siyasetçiler Haci Ugiş ve İmam Şenol “terör örgütü propagandası yapmak" ve "gösteri ve yürüyüşler kanununa muhalefet" iddialarıyla tutuklandı.

Gazeteciler hakkında 27 Ocak’ta hazırlanan iddianame İstanbul 24'üncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. İddianamede, gazetecilerin polise direndikleri ileri sürülerek, Nazım Daştan ile Cihan Bilgin’in fotoğraflarını taşımaları suç sayıldı. Mahkeme, 31 Ocak'ta tensip zaptı hazırlayarak, 9 kişinin tahliyesine karar verdi. Gazetecilerin ilk duruşması 11 Nisan’da görülecek.

‘Baskı her alanda var' 

Mücadele Birliği gazetesi muhabiri Serpil Ünal, tüm baskılara rağmen mesleki faaliyetlerini sürdüreceklerini vurgulayarak “Baskı aslında her alanda var. Grevler, basın açıklamaları yasaklanıyor. Bu baskıları yansıtanların geri çekilmesi gerekiyor ki baskıyı daha da yoğun bir şekilde sürdürebilsinler. Toplum üzerindeki şiddetin ve baskının gizlenmesi ve açığa çıkmaması amaçlanıyor. Ama gazetecilerin görevi bu. Şiddetlerin duyulmasını, yansımasını istemiyorlar. Bir itiraz olduğunda bunun şiddet, gözaltı ve tutuklama ile sonuçlanacağını göstermek istiyorlar” ifadelerini kullandı.

‘Mücadeleyi büyütmek gerekiyor' 

Yaşananlara karşı dayanışma ve mücadele etmenin önemine vurgu yapan Serpil Ünal, şunları söyledi: “Bu baskılar sadece gazetecilere değil, devrimcilere ve kadınlara yönelik de tutuklamalar ve baskılar çok fazla. Diğer yandan işçilerin ve emekçilerin haklarına yönelik gasplar üst düzeyde. Yoksulluk giderek tırmanıyor. Asgari ücret 22 bin 100 TL civarında tutuldu. Grevler yasaklanıyor, işçiler yasağa rağmen hakkını korumaya çalışıyor. Saldırılara karşı korkmamak gerekiyor, dayanışma içerisinde olmak gerekiyor. Mücadeleyi büyütmek için ne yapmak gerekiyorsa devam etmek gerekiyor.” (MA)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Yüzde 30 için sıkıyönetim

Yüzde 30 için sıkıyönetim

Antep’te devlet, patronların yüzde 30 zam dayatmasını kabul etmeyerek fiili greve çıkan işçilere karşı adeta sıkıyönetim ilan etti. Eylemler yasaklandı, grev çadırları yıkıldı, işçilere öncülük eden Sendika Başkanı gözaltına alındı, Demokrasi Meydanı işçilere kapatıldı.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
Başpınar işçilerinin Demokrasi Meydanı'nda yapacağı eylem polis engeline takıldı. BİRTEK-SEN Genel Başkanı gözaltına alınıp serbest bırakıldı.

Evrensel'i Takip Et