7 Şubat 2025 16:08

Meta'ya telif davası: Yapay zekayı 'korsan kitaplarla' eğitti

Meta'nın yapay zeka modellerini LibGen ve Z-Library gibi dijital kütüphanelerden terabaytlarca 'korsan' kitap indirerek eğitmesine dair telif tavası sürüyor.

Meta'ya telif davası: Yapay zekayı 'korsan kitaplarla' eğitti

Fotoğraf: AA

Meta'nın yapay zeka modellerini 'korsan' kitaplarla eğittiği iddiası, yeni ortaya çıkan e-postalarla daha da güçlendi. Şirketin, LibGen ve Z-Library gibi dijital kütüphanelerden terabaytlarca veri indirdiği ve bunun torrent yoluyla yapıldığı belirlendi.

Meta araştırma mühendisi Nikolay Bashlykov, Nisan 2023’te bir e-postada “Kurumsal bir dizüstü bilgisayardan Torrent kullanmak doğru gelmiyor” ifadesini kullanırken, birkaç ay sonra şirketin hukuki ekibini, sürecinin "yasal risk" taşıyabileceği konusunda uyardı.

Yeni belgeler, Meta'nın torrent sürecini gizlemeye çalıştığını da gösteriyor. Meta araştırmacısı Frank Zhang'in yazışmaları, şirketin Facebook sunucularını kullanmadığını, böylece iz sürülme riskini önlediğini gösteriyor.

Kitap yazarları, Meta’nın yalnızca 'korsan' içerik indirmekle kalmayıp, bunların dağıtıma da katkı sağladığını iddia ederek, personelin yeniden sorgulanmasını talep etti. Öte yandan, Meta CEO’su Mark Zuckerberg, yapay zeka eğitiminde LibGen kullanımı sürecine dahil olmadığını savundu. Ancak yeni mesajlar, bunun da aksine işaret ediyor.

Meta, mahkemeye sunduğu savunmada "torrent kullanımının telif hakkı ihlali anlamına gelmediğini" ve yazarların iddialarını kanıtlayamadığını öne sürdü. Ancak yazarlar, şirketin "yapay zeka eğitimi için 'korsan' içerikleri sistematik biçimde kullandığını" ve bunun yasal olmadığını savunarak davayı derinleştirmeye çalışıyor. Yazarlar ayrıca yargıçların, Meta'nın yaptığından çok daha küçük 'veri korsanlığı eylemlerini' cezai soruşturma için savcılığa sevk ettiğini de hatırlatıyor. (Dış Haberler)

Evrensel'i Takip Et