SANKO Salihli’de tarlalara jeotermal kuyusu açıyor
Manisa’nın Salihli ilçesi ve çevresinde çok sayıda enerji santrali bulunan SANKO Holding, verimli tarım arazilerine yeni bir jeotermal kaynak arama çalışması başlattı.
Özer Akdemir
ozerakdemir@gmail.com
Manisa - Salihli ve çevresinde çok sayıda jeotermal enerji santrali bulunan SANKO Holding, verimli tarım arazilerinin ortasında yeni bir jeotermal kaynak arama çalışması başlattı. Sera amaçlı yapıldığı ileri sürülen jeotermal sondajları Çevre Düzeni Planı’na göre “tarım alanı, sulama alanı ve kentsel gelişim alanı” olarak belirlenen alanların üzerinde yapılacak.
Sondajlardan bazıları “Büyük Ova Koruma Alın” içinde
Salihli’ye bağlı Kabazlı ve Karaoğlanlı mahalleleri arasında açılmak istenen 9 adet jeotermal kuyusu için tarlaların içinde 2500-3000 m derinliğe kadar jeotermal arama kuyusu açılacak. Açılacak sondaj kuyularından bazıları bölgede 21 Ocak 2017 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren "Büyük Ova Koruma Alanı" (Manisa Ovası) sınırları içinde kalıyor. Şirketin sondaj alanı olarak belirlediği bazı parseller zeytinliklerin bulunması nedeniyle iptal edilirken, tarım arazileri üzerindeki kuyulara ise Manisa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nce tarım dışı kullanım izni verildi. ÇED Gerekli Değildir kararı verilen sondaj kuyuları ile ilgili hazırlanan proje tanıtım dosyası “9 Adet Kuyuda Jeotermal Kaynak Arama Sondajı ve 35.000 m2 büyüklüğünde Sera” projesi için hazırlanmış. Her bir sondaj noktasında 50 gün sürmesi planlanan çalışmalarda 2.500 (+500) metre derinliğe kadar sondaj yapılması planlanıyor.
Köylüler jeotermalcilere etüt izni bile vermemiş
Kabazlı köylüleri 2007 yılında köylerinin yakınına açılmak istenen çöp ayrıştırma tesisine karşı kararlı bir direniş göstermişler ve projenin geri çekilmesini sağlamışlardı. Kabazlı köylüleri ayrıca köy yakınlarında işletilmek istenen JES’e karşı da durmuşlar, açtıkları dava sonrası JES Projesini iptal ettirmişlerdi. SANJES şirketinin birkaç yıl önce bölgede yapmak istediği jeofizik etüt çalışmalarına izin vermediklerini ve şirket yetkililerini arazilerine sokmadıklarını aktaran Salihli Çevre Derneği Avukatı Yıldıray Çıvgın, konuya ilişkin şunları söyledi; “Vatandaşlar şirkete kendi arazilerinde çalışma izni vermediği için kaymakamlık bu çalışmalara izin verilmesi için muhtarlıklara yazılar göndermişti. Vatandaşlar iyi bir duruş sergileyerek izin vermeyince jeofizik etüt çalışmalarını devlet karayolları üzerinden yapmışlardı. Bu çalışmalar sırasında ‘deprem araştırması için geldik, izin vermek zorundasınız, yoksa cezası var’ gibi yalanlar da söylemişlerdi. Görüldüğü kadarıyla bu çalışmalar bitmiş ve ÇED süreci başlatılmış. Hem Kabazlı mahallesi hem de diğer köyler bu şirketi istemediklerini defalarca dile getirdiler. Biz de bu jeotermalcilerden Salihli’yi korumak için elimizden geleni yapacağız.”
Aytemiz 2023’de SANKO oldu
Jeotermal sondajları yapılmak istenen alanın ruhsatı 2010 yılında Aytemiz Elektrik Üretim A.Ş adlı şirketçe satın alınmış, projeye 2011 ve 2012 yıllarında 4 adet kuyu açılması için olumlu görüş verilmişti. Aytemiz Elektrik Üretim A.Ş. 2023 yılında SANKO Enerji Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi tarafından devir alınınca şirketin ünvanı “SANJES Enerji Üretim Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi” olarak değiştirildi. Temellerini 1904 yılına kadar giden SANKO 1990'lı yıllardan itibaren Holdingleşti. Holding Enerji, İnşaat, Ambalaj, İş makinaları, AVM, Finans, Bilişim, Gıda, Sağlık ve Eğitim sektörlerinde faaliyet gösterirken Holding 1997 yılında enerji yatırımlarına başladı.
Evrensel'i Takip Et