7 Şubat 2025 21:18

Göçmen kurtarma grubunun İtalyan kurucusu ‘casus yazılım’la hedef alındı

Göçmen kurtarma grubu “Mediterranea Saving Humans” örgütünün kurucusu Luca Casari’nin telefonunun casus yazılımı tarafından hacklendiği ortaya çıktı.

Göçmen kurtarma grubunun İtalyan kurucusu ‘casus yazılım’la hedef alındı

Fotoğraf: Pixabay

“Mediterranea Saving Humans” adlı sivil toplum örgütünün İtalyan kurucusu Luca Casari’nin telefonunun İsrailli bir şirketin casus yazılımı tarafından hacklendiği ortaya çıktı.

Geçtiğimiz haftalarda çok sayıda ülkede 90 gazeteci ve aktivistin de İsrail merkezli Paragon Solutions şirketi tarafından üretilen askeri düzeyde aynı casus yazılım tarafından hedef alındığı tespit edilmişti.

WhatsApp’ın uyarısıyla ortaya çıktı

Luca Casarini, kurduğu organizasyonla Akdeniz’de birçok insanın hayatını kurtardığı tahmin edilen bir aktivist. WhatsApp, geçen hafta 90 gazeteci ve aktivistin Paragon’un casus yazılımının hedefi olduğunu duyurdu. Bu kişiler WhatsApp tarafından uyarılarak durumdan haber oldular.

The Guardian’ın haberine göre şimdiye kadar bu isimlerden üç tanesi ortaya çıktı. Casarini’nin yanı sıra Gazeteci Francesco Cancellato ve İsveç merkezli Libyalı aktivist Husam El Gomati. Üçünün ortak noktası ise her birinin İtalya Başbakanı Giorgia Meloni’yi eleştirmiş olması. Ancak İtalyan hükümeti, Paragon’un müşterisi olup olmadığına ilişkin yorum talebine yanıt vermedi.

Casarini, Guardian’a verdiği bir röportajda asıl odak noktasının 2018’de kurduğu deniz kurtarma STK’si olduğunu söyledi. Telefonuna WhatsApp’tan bir “ping” geldiğinde Bologna’ya giden bir trendeydi ve böylece askeri düzeyde casus yazılım kullanan kimliği belirsiz bir saldırgan tarafından hedef alındığına dair uyarı alan 90 kişiden biri oldu.

“Bu dayanışmaya, aktivizme, göçmenlere yardım etmeye karşı bir savaştır” diyen Casarini, göçmenlere ‘yasa dışı’ yardım ettiği iddiasıyla halihazırda bir davayla karşı karşıya olduğunu da sözlerine ekleyerek, “Beni bulabileceklerini bilmelerini istiyorum. Ama ben de onları bulabilirim. Kendimizi savunmak, otoriter faaliyetlere karşı kendimizi korumak için örgütlenebiliriz” dedi.

Casus yazılımları devletler alıyor

Diğer casus yazılım satıcıları gibi Paragon da ürünlerini devlet kurumlarına satıyor. Şirket casus yazılımlarını “sadece demokratik ülkelere sattığını” söylüyor. WhatsApp’ın, casus yazılımının bazıları Avrupa’da olmak üzere iki düzine ülkede ikamet eden gazeteci ve aktivistleri hedef almak için kullanıldığı iddiası hakkında ise yorum yapmayı reddetti.

Çarşamba günü geç saatlerde iddialara yanıt veren Meloni’nin ofisi, iddia edilen ihlallerin arkasında iç istihbarat servislerinin ya da hükümetin olduğunu kabul etmedi. Açıklamada, hükümetin iddiaların “özellikle ciddi” olduğuna inandığını ve ulusal siber güvenlik ajansına (ACN) konuyu inceleme talimatı verildiği belirtildi.

Şu ana kadar etkilenen İtalyan kullanıcı sayısının ise “yedi” olduğu açıklandı.

Açıklamada ACN'ye kullanıcıların kimliklerinin verilmediği, ancak İtalya dışında ilgili kullanıcıların Belçika, Yunanistan, Letonya, Litvanya, Avusturya, Kıbrıs, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Almanya, Hollanda, Portekiz, İspanya ve İsveç dahil olmak üzere uluslararası ön eklere sahip telefon numaralarına sahip olduklarının ortaya çıktığı belirtildi.

Telefonlar nasıl hackleniyor?

Paragon’un Graphite adlı bilgisayar korsanlığı yazılımı bir telefona başarıyla bulaştığında, Signal ve WhatsApp üzerinden gönderilen şifreli mesajlar da dahil olmak üzere tüm bilgilerine erişebiliyor. WhatsApp, hedeflerin sohbet gruplarına eklendiğini ve kötü amaçlı PDF’ler gönderildiğini söyledi. Uzmanlar, virüsün bulaşması için herhangi bir şeye tıklamalarına gerek olmadığını, bunun otomatik olarak gerçekleştiğini söylüyor.

WhatsApp, hedeflerin ne kadar süredir gözetim altında olabileceğini kamuya açıklamadı. (Dış Haberler)

Evrensel'i Takip Et