SGK sık kullanılan ilaçların ödenen kutu sayısını düşürdü
SGK, en çok kullanılan ilaçlardan bazılarının ödenen kutu sayılarını düşürdü. TEİS Başkanı Nurten Saydan, "Hastalarımıza ilaç danışmanlığı yerine kaç kutuyu ödeyeceklerini anlatmak istemiyoruz" dedi.
![SGK sık kullanılan ilaçların ödenen kutu sayısını düşürdü](https://staimg.evrensel.net/upload/dosya/75807.jpg)
SGK logosu
Ankara — SGK, hastalar tarafından en çok kullanılan ağrı kesici ve iltihap önleyici ilaçların ödenen kutu sayılarını düşürdü. Konuya dair açıklama yapan Tüm Eczacı İşverenleri Sendikası (TEİS) Başkanı Ecz. Nurten Saydan, "Hasta vatandaşlarımız eczanelerimize geldiğinde 2 kutu veya daha fazla ilaç alacaklarını beklerken kurum bir kutu ödeyince hesabını bizden soruyor" dedi.
SGK'nın her zaman yaptığı gibi tasarruf adına kendi içinde birtakım önlemler aldığını, ama bunu vatandaşla paylaşmayarak, sorumluluğu eczacıların üstüne attığını belirten TEİS Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, "Hasta vatandaşlarımız eczanelerimize geldiğinde 2 kutu veya daha fazla ilaç alacaklarını beklerken kurum bir kutu ödeyince hesabını bizden soruyor" diye ifade etti. Saydan ödenen kutu sayısı düşürülen söz konusu ilaçların NSAİİ'ler uyuşturucu olmayan ağrı kesiciler olduğunun altını çizip, aspirin ve ibuprofen gibi ilaçlar olduğunu açıkladı. Saydan şöyle devam etti. "Muayene ücretleri yüzde 542 artarken, vatandaşlar bir kutuya düşen ilaçların hesabını biz eczacıya soruyor. Eğer kurum başkanımız sebepleriyle hastalarımızın ödenen ilaç sayısının neden bir kutuya düşürüldüğünü açıklarsa bizlerde bu külfetten kurtulacağız. Bizler eczacıyız, hastalarımıza ilaç danışmanlığı yerine kaç kutu ilaç ödeneceğini ve nedenlerini anlatmak istemiyoruz."
Saydan ayrıca Analjezik ve steroid olmayan antiinflamatuvar ilaçların (NSAİİ) antibiyotiklerden sonra en sık reçete edilen ilaçlar olduğunu belirtip; "halk arasında ağrı kesici ilaçlar olarak bilinen bu ilaçları anti-inflamatuar ilaçlar olarak, yani İnflamasyonu (iltihap) azaltarak ağrıyı azaltan ilaçlar olarak tanımlamak daha doğrudur.Hastalar bazen NSAİ ilaçlara zamanla alışkanlık gelişeceği ve zamanla etkinin kaybolacağından korkar ve bu nedenle ilaca vücutları alışmasın diye kullanmaktan kaçınırlar.NSAİ ilaçlar inflamasyonu baskıladığı için ağrıyı azaltır ve bazen tamamen geçirirler. Bu nedenle hastanın ağrısı ve tutukluğu devam ettiği sürece NSAİ ilaçları kullanması gerekir. Ayrıca azalan ağrı ile birlikte hastalar daha kolay egzersiz yapabildikleri için ağrıları daha da azalır" diye açıkladı. (Evrensel)
Evrensel'i Takip Et