16 Nisan 2013 11:11

Birleşik Taşımacılık Sendikası (BTS), Türk Ulaşım-Sen (TUS) ve Ulaşım-İş üyeleri iş bırakmanın ardından Ankara Garı önünde ortak eylem yaptı.

TASARI DDY’YE REÇETE DEĞİL

Gar önünde bir açıklama yapan BTS Genel Başkanı Yavuz Demirkol, tasarının yasalaşması halinde demiryollarının tamamen sermayenin eline geçeceğini belirtti. Her ne kadar serbestleşme denilse de bunun özelleştirme olduğunu herkesin bildiğini vurgulayan Demirkol, bunun halka da demiryoluna da emekçilere de faydası olmadığını söyledi. Demirkol, demiryolunda çalışanlarının azalacağını, esnek ve kuralsız çalışma hayatı olacağını ve taşeronlaştırmanın hızla artacağını da dile getirdi. Demirkol, tasarının sadece çalışanlara değil, yük taşıyıcı ve yolculara da zararı olacağını, normalden fazla ücret ödeyeceklerini vurguladı.

Batı illerde grev hakkını kullanan 8 BTS üyesinin engellendiğini, başka illere sürgün edildiğini belirten Demirkol, grev hakkının uluslararası sözleşmelerde güvence altına alındığını hatırlattı. Demirkol, “Bu hakkı daha önce de kullandık ve kullanmaya devam edeceğiz” dedi.

DEMİR YOLU PAHALILAŞACAK

Türk Ulaşım Sen Genel Başkanı Nazmi Güzel de halk ve çalışanlar adına, kurumlarına sahip çıkmak için alanlarda olduklarını belirterek, demiryolu ulaşımı özel sektörün eline geçtiğinde Ankara’dan İstanbul’a giden yolcuların 45 avroya seyahat edebileceğini, bunun da THY ile aynı fiyatta olduğunu açıkladı. Güzel,  “Demiryolları ulaşımı gelir durumu düşük olan insanların kolay ve ucuz  ulaşım kaynağıdır, bunu engelleyemezsiniz” diye seslendi. Bu tasarıyla işçi cinayetlerinin önünün daha fazla açılacağı uyarısı da yapan Güzel, bunun halka karşı sorumluluk olduğunun altını çizdi.


İstanbul’da Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) ve  Türk Ulaşım Sendikası’nın (TUS) ortaklaşa aldığı grevin İstanbul’da Haydarpaşa ve Sirkeci Garı’nda yapıldı. Haydarpaşa Garı’nda bir araya gelen demiryolu işçileri, grevin başlama saati olan 00:00’da “Bu iş yerinde grev var” pankartını gar’a astı.

BTS ve TUS İstanbul şubelerinde saat 00.00'dan itibaren bekleyen sendikacılar ve kadrolar ilk trenin kalkış saati olan 05.00'dan itibaren grev kararı doğrultusunda peronlara giderek grev kararını uygulatmaya çalıştı. Ulaştırma Memur Sen İstanbul Şube başkanı Özcan Çokay treni götürmekle görevli makinist Muzaffer Erdem’e baskı yaparak grevi kırdı.

Sabah 11.00'da Kutup Yıldızı Müzik Grubunun müzik dinletisi ile başlayan gar içi alan etkinliği 12.00’da BTS 1 Nolu Şube Eğitim Sekreteri Mithat Ercan tarafından yapılan basın açıklamasıyla devam etti.

Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası İstanbul 1 Nolu Şube Eğitim ve Örgütlenme Sekreteri Mithat Ercan bir günlük grevi gazetemize değerlendirdi. Ercan, Haydarpaşa Gar’ındaki grev, tren sayısının az, çalışanının çok olmasından dolayı banliyö seferlerini durduramadığını ama Sirkeci-Yedikule seferi yapan trenlerin ulaşıma kapatıldığını söyledi.


Demiryolu emekçileri İzmir’de de iş bırakarak greve çıktı. Birçok tren hareket etmedi. TCDD grevi kırmak için yolcuların can güvenliğini yok sayarak, ehliyetsiz stajyer makinistleri yola çıkardı.

Günün ilk saatlerinden Basmane, Gaziemir, Çatal, Tire, Soma, Torbalı Garlarında iş bırakan demiryolu emekçileri birçok trenin hareket etmesini engelledi. Çalışanların verdiği bilgilere göre grevi kırmak isteyen TCDD, Basmane Garı’ndan Uşak, Bandırma, Denizli ve Tire yönüne hareket eden trenlerden bazılarını ehliyeti olmayan stajyer çalışanlarla yola çıkardı. Makinistlerin usulsüz bir şekilde trenleri çalışıyorsunuz dedikleri yetkililer ise gülerek “Evet” dedi.  Memur Sen’e bağlı Ulaşım Sen üyesi makinistler de grev kırıcılığı yaparak yola çıktı. Demiryolu emekçileri ise trenlerin hareket etmesine engel olmak istedi ancak raylara inen emekçilere polis kalkanlarla müdahale ederek engel oldu.

12:20'de Ödemiş’e gitmek üzere hareket etmesi gereken tren ise 11 dakika erken kaldırıldı. Trenin erken kalkmasından dolayı eşyalarını trene koyan bazı yolcular ise treni kaçırdı. Balıkesir’den gece saatlerinde kalkan Basmane Garı’na kadar gelmesi gereken tren ise TCDD yetkilileri tarafından greve çıkan çalışanların tepkilerini çekmemek için Halkapınar’a kadar getirildi. Garın ön cephesine asılan ve “Bu İşyerinde Grev Vardır” yazılı pankart ise Gar yetkilileri tarafından indirildi. Çalışanların baskısıyla pankart tekrardan asıldı.

Yaptıkları grevle ilgili Demiryolu Çalışanları Platformu adına açıklama yapan BTS İzmir Şube Başkanı Bülent Çuhadar, Meclise sunulan ve demiryollarının özelleştirilmesinin önünü açan yasanın demiryolu trafik güvenliğinin zaafa uğratılması, kazaların artması, güvencesiz ve esnek çalışmanın özendirilmesi, işsizliğin artması, işçi ücretlerinin düşmesi ve kamu hizmetinin ortadan kaldırılarak ticarileşmenin önünün açılaması anlamına geldiğini belirtti.

SEFERLER KALKACAK

Yasanın geçmesiyle birlikte demiryolu ulaşımdan yararlanan yolcu ve yük taşıtıcılarının hizmetten daha pahalı bir şekilde yararlanacağı bilgisini de veren Çuhadar şunları kaydetti “Yasa tasarısı ekmeğimize, işyerimize bir tehdit olarak karşımızda durmaktadır. Bu tehditlere karşın dün olduğu gibi bugünde de yarında işimize sahip çıkmaya devam edeceğiz. Yasa tasarı geri çekilmediği takdirde tasarıya karşı mücadelemizin edeceğini de duyuyoruz.”

Greve İzmir Müzisyenleri Derneği üyeleri müzikleri destek verirken, KESK, Genel İş, TÜMTİS ve Kamu Sen üyeleri de açıklamaya katıldı.


Demiryolu emekçilerinin TCDD’nin özelleştirmesine karşı bir günlük iş bırakma eylemi nedeniyle Adana’da trenler büyük oranda çalışmadı. Geceden itibaren trenler çalışmazken TCDD yönetiminin trenleri gerekli kontrolleri yapılmadan ve trenlerin makas değişimleri manevracı yerine yetkin olmayan personele yaptırması tepki çekti. Demiryolu emekçileri trenlerin usulünün dışında çalıştırılmasına tepki göstererek yol ve yolcu güvenliğinin tehlikeye atıldığın belirtti.  Ankara’dan gelen bir tren gerekli bakımları yapılmadan Elazığ’a polis ve TCDD yönetimi kontrolünde tüm itirazlara rağmen hareket ettirildi.

İş bırakma eylemi ile ilgili ise Adana garı önünde bir basın açıklaması yapıldı. BTS ve Ulaşım-Sen üyeleri ile KESK ve Kamu Sen’e bağlı sendikaların yöneticilerinin katıldığı basın açıklamasında konuşan Ulaşım-Sen Adana Şube Başkanı Cengiz Köse, TBMM’ye sevk edilen yasanın TCDD’yi özelleştirmeye dönük olduğunu dile getirdi. Demiryolu emekçilerinin kurumlarına sahip çıkacaklarını belirten Köse, bundan sonra da mücadelelerinin süreceğini belirtti.


Eskişehir’de de 24 saatlik grev saat 00.00’da başladı. Grev öncesi, basın açıklaması gerçekleştirildi. BTS Şube Başkanı Ersin Cem Paralı ve TUS Genel Sekreteri Cihat Koray’ın yaptıkları açıklamada yasa tasarısının demiryolu hizmetini, kamu hizmeti olmaktan çıkartıldığı ve ticarileştirildiği belirtildi. Açıklamada bu yasa tasarısının neo-liberal anlayışın olmazsa olmazı taşeronlaşmanın yani ucuz iş gücü ve güvencesiz işgücü kullanımının önünü açacağı söylendi. Özelleştirme hazırlıklarıyla  halkın yararlanabileceği tren sayısının yok denecek kadar az olduğuna değinildi. Basın açıklaması’nda tüm demiryolu emekçileri hangi sendikaya üye olursa olsun işine, ekmeğine, geleceğine sahip çıkmaya çağırıldı ve 24 saatlik grev başladı.(HABER MERKEZİ)