Bütün işçiler sendikalı olmalı
İşten atılanlardan Ertaç Var, 6 yıldır Plasko’da çalışıyor olmasına rağmen sadece 920 TL ücret alıyor. Ağır koşullarda çalıştıklarını anlatan Var, “2-3 ayda bir prim alıyorduk ama daha sonra primler kesildi. İlk işçilik hayatım bu fabrikada başladı, kötü koşullara karşı sendikalı oldum” diye konuştu. Sendikaların işçilerin haklarını koruyan kurumlar olduğunu belirten Var, patronların anayasayı çiğnemesine izin verilmemesi gerektiğini söyleyerek, hükümeti göreve çağırıyor.
Seçkin Türen ise 9 yıldır Plasko’da çalışıyor. Az adamla çok iş yaptıklarını, yıllık izinlerini düzenli kullanamadıklarını söyleyen Türev, konuşmasını şöyle sürdürüyor; “İşletme sürekli büyüyor fakat bizim çalışma koşullarımız sürekli ağırlaşıyor. Anayasal hakkımızı kullanmak istedik ama kapı önüne konulduk. Sendikalı olunca çalışma şartlarının düzeleceğini ve onurlu bir şekilde çalışacağımızı düşündüm. Patronlar işçilerin güçlenmesini istemiyor çünkü bu düzen kendilerinin işine yarıyor. Ben buradan işçilere çağrı yapıyorum; bütün işçiler sendikalı olmalı.”
İşten atılanlardan Ergin Yeşildağ ise daha önce Plasko’da iş kazası geçirmiş ve parmağı kopmuş. 5 yılı aşkın zamandır bu fabrikada çalışan ve 890 TL ücret alan Yeşildağ, yaz aylarında günde 12 saat çalıştıklarını, bayramlarda bile çalışmak zorunda kaldıklarını belirterek, “Ailemle bayramlaşamadan fabrikaya gittiğim günler oldu. Aldığım ücret yetmediği için mecburen mesaiye gidiyordum. Kızımın derslerine yardımcı olamıyordum, aileme vakit ayırabilmek için sendikalı oldum. İşçiler tek yumruk olup patronlara karşı birleşmeli” dedi.
Recai Alev ise 2 yıldır Plasko’da çalışıyor. “Fabrika yöneticileri sorunlarımızla hiç ilgilenmedi. Daha önce haberlerde sendikayı, işçi eylemlerini görüyordum ama neden yaptıklarını anlamıyordum. Ama sendikanın işçilerin haklarını savunduğunu anladım. Evde eşim bu mücadelemizi destekliyor, herkes sonuna kadar hakkını aramalı” diyen Alev, bütün işçileri örgütlenmeye ve direnişlerine destek olmaya çağırdı. (Lüleburgaz/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et