Üreticinin şap kabusu
Kars Ticaret Borsası Meclis Başkanı Muhlis Acay, bölgede şap hastalığının giderek yayıldığını ancak buna karşı bir türlü önlem alınamadığını, ilaç bulunamadığını söylüyor. Türkiye’de şap için ilaç ‘olmadığını’ belirten Acay, “Bakanlık tarafından bu hastalığa çare bulunmasını istiyoruz” diyor. Acay ayrıca şunları ifade ediyor: “Hayvancılıkta devlet tarafından yanlış politikalar izlendi. İthal hayvan geldi. Canlı hayvandan sonra et olarak da servis edildi. Halen Ürdünlü bir firma Türkiye’ye canlı hayvan getiriyor. Bundan dolayı bizler çok zarar gördük. 2012 yılında kuraklık nedeniyle bölgemize hayvanlara 1100 liraya saman yedirdik. Oysa ben besiciyim, bu hesapları iyi bilirim; bir hayvan ayda 300 lira yemektedir ve 6 ay yiyor. Bu da 1800 lira para eder. Şimdi ise 1800 liralık hayvanı getirip pazarda ancak 1500-1800 lira arasında fiyatla veriyor. Bu adam o hayvanı birilerine peşkeş çekip gidiyor. Bunca durumlara rağmen bölgemiz nasıl gelişsin, nasıl kalkınsın? Oysa bölgemiz tarımda ve hayvancılıkta ancak geçimini sağlamaktadır. Devletin bu yanlış politikalarından dolayı birçok insanımız köyünü kentini bırakıp batı illerine göç etti. İthal et ve ithal canlının durması gerekir. Şap hastalığına da bir an önce çözüm bulunmasını istiyoruz.”
ZARARLARIMIZ TAZMİN EDİLSİN!
Kars’ın Selim İlçesine bağlı Çaybaşı Köylülerinden Vural Ercan da köyünde son 10 günde yaklaşık 50 hayvanın şap hastalığı nedeniyle öldüğünü söylüyor. Hastalığın kontrol altına alınamadığını, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından gerekli desteği göremediklerini kaydeden Ercan, “Daha kaç hayvanın öleceği de belli değil. Koruyucu amaçlı ilaç alıp vuruyoruz ama garantisi de yok. Son 10 günde yaklaşık bin lira ilaca para verdim. Kış boyunca onca zahmete, onca maliyete rağmen besleyip yaza çıkarttığımız hayvanlarımız gözümüzün önünde ölüp gidiyor. Öyle köylümüz var 6 tane malı var 4’ü öldü bu hastalık yüzünden. 3 tane de benim hayvanım öldü. Yaklaşık 7-8 bin lira ederdi bu hayvanlarım. Diğer hayvanlarım da hasta. Zararımız çok büyük. Sigortası da yok hayvanların. Zararlarımızın karşılanmasını talep ediyoruz. Sorumlusu hastalığa çare bulmayan, aşı üretmeyenlerdir. Tarım Bakanlığını dava edeceğim” diye konuştu.
Hayvan Üreticisi Nurettin Acay da ithal hayvan politikasına tepkili. Tarım ve Hayvancılık Bakanı ile bizzat görüşüp bu talebini ilettiğini Nurettin Acay, “Bana ithalatın kesildiğini söyledi, fakat hâlâ devam ediyor” dedi. Kars ilimizde devlet mezbahası olduğunu ancak sonradan kapatıldığını kaydeden Acay, bu mezbahanın da tekrar açılmasını istedi.
BAKAN EKER’E SORULAR
İstanbul Milletvekili Levent Tüzel de Kars ve Ardahan başta olmak üzere bölge illerinde üreticilerin yaşadıkları sorunları soru önergesiyle Meclis gündemine getirdi. Tarım ve hayvancılık alanında izlenen ithalat politikası nedeniyle ülkemiz tarım ve hayvancılığının büyük oranda gerilemekte olduğunu kaydeden Tüzel, “Halkın sağlığını tehdit eden et ve et ürünleri ülkeye rahatlıkla sokulmaktadır” dedi. Tüzel, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı M. Mehdi Eker’e şu soruları yöneltti:
* Hükümetinizce, canlı hayvan ve et ithalatını azaltmak için gümrük vergi oranlarının yükseltilmesinin, bu soruna çare olmadığı görülmüştür. Bu durumda hayvan üreticisi, besicisi ve tüccarları tarafından da dile getirilen canlı hayvan ve et ithalatının yasaklanması düşünülüyor mu? Düşünülüyorsa hangi tarihten itibaren geçerli olacaktır?
* Kars, Ardahan genelinde 8 Mayıs 2013 tarihinden beri öldürücü bir şekilde görülen şap hastalığı konusunda bahar aylarında yapılması gereken aşılama Tarım Müdürlüklerince neden yapılmamıştır? Şu anda görülen şap hastalığının türü belirlenmiş midir? Hastalığın ağır kayıplar ve zararlar vermeden önlenmesi için herhangi bir çalışma yapılmakta mıdır?
* Sınır ülkelerde görülen ve o yerlerden taşındığı için, Asya 1 tipi olarak adlandırılan şap hastalığının aşısının ithalinin yasak olduğu ifade edilmektedir. Bu doğru mudur? Ülkemizde kaç tür şap hastalığı tespit edilmiştir? Bu türlerin aşıları mevcut mudur? Aşılamalar hangi dönemlerde yapılmaktadır?
* Özellikle 8 Mayıs 2013‘den beri yaygın bir şekilde ve özellikle genç hayvanlarda öldürücü özelliği görülen şap hastalığından dolayı sigortasız olan hayvanların ilaç masrafları, gebe hayvanlarda düşüklük vb. konularda masrafları da dahil olmak üzere zararların tespiti ve tazminin sağlanması Bakanlığınız tarafından düşünülüyor mu?
* Bakanlığınızca hayvancılığa destek anlamında verilen destek ödemelerinden, Damızlık Sığır ve Hayvan Yetiştiriciler Birlikleri tarafından, üyelik ücreti, dosya masrafı vb. adlar altında kesilen paralar, üreticilerce son derece yüksek bulunmakta ve şikayet konusu olmaktadır. Bu konuda herhangi bir önlem almayı düşünüyor musunuz? (Kars/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et