Her yıl böyle bu. Minibüslere, kamyon kasalarına balık istifi doldurulan onlarca kişi, trafik kazaları ve ölüm...
BALIK İSTİFİ YOLCULUK
Kutudere’deki mola yerinde, bir parça dinlenmek için mola veren mevsimlik işçi kafilesinin yanına yaklaşıp, konuşmaya başladığımızda, ağızdan dökülenler yolculuktan, çalışma şartlarına, emeğin karşılığını alamamaktan, horlanmaya varan onlarca sorun...
Karadeniz’in farklı illerine fındık toplamak için çıkmışlar yola. 15 kişilik minibüslerle 25 kişi doluşmuşlar, 20 saatlik yolu böyle gidiyorlar; kucak kucağa. Binlerce kişi, çoğu çocuk ve kadın. Karadeniz’de 45 gün kalacaklar. Urfa’dan, Viranşehir’den çıkmışlar yola.
BUNCA EMEĞE 35 LİRA!
Gittikleri illerde sabahın 6’sında işe başladıklarını ve akşam 18.00’e kadar aralıksız 12 saat çalıştırıldıklarını anlatıyorlar. Bunca emeğin karşılığı olarak sadece 35 lira yevmiye alıyorlar. Tedirginler, isimlerini vermek istemiyorlar; ‘Ya başımıza bir iş gelirse’ endişesiyle.
EKMEK PARASI İÇİN, ÇOCUKLAR İÇİN...
İşçilerden biri “Halimizi, perişanlığımızı görüyorsunuz” diye başlıyor söze. 55 yaşında bir erkek. “Ekmek parası için Karadeniz’e gidiyoruz, çocuklarımız için gidiyoruz” diyor. Gittikleri yerlerde hem emeklerinin sömürüldüğünü anlatıyor, hem de Kürt oldukları için uğradıkları ayrımcılıktan söz ediyor. “Kürtlere bakış açıları hiç iyi değil. Mecbur olmazsak gitmeyiz. Memleketimizde iş olsa ne işimiz var Karadeniz’de” diyor. Çocuklarını gösterip, “Bu çocukların hepsi okula gidiyor. Kimi ortaokula kimi liseye. Ama döndüğümüzde okul başlamış, en az 20 gün gecikmeli gidiyorlar. Derslerinde geri kalıyorlar” diyor.
‘BİZİ ÇOK ÇALIŞTIRIYORLAR’
50 yaşlarındaki bir diğer işçi, geçen sene de 35 liraya çalıştıklarını söylüyor. “Bu sene de aynı parayı veriyorlar. En az 50 lira vermeleri lazım ama vermiyorlar” diyor. Hiçbir güvenceleri olmadığını, emeklerinin sömürüldüğünü anlatıyor ve devlete sesleniyor, “Bizi çalıştıranlar sigortamızı yapsın. Devlet bunu zorunlu yapsın, denetlesin” diyor. O da kendi memleketindeki işsizlikten yakınıyor. “Yoksul olduğumuz için çağa çocuğumuzla fındığa gidiyoruz. Mecburuz” diyor. Sonra ekliyor; “Bizi çok çalıştırıyorlar. Biz de 8 saat çalışmak istiyoruz, güvencemiz olsun istiyoruz.” (Dersim/EVRENSEL)
İŞÇİLERİ TAŞIYAN OTOBÜS DEVRİLDİ: 1 ÖLÜ, 41 YARALI
Urfa’nın Siverek ilçesinde mevsimlik tarım işçilerini taşıyan otobüs, aynı güzergahta ilerleyen kamyona arkadan çarparak devrildi. Kazada, otobüste bulunan tarım işçilerinden biri öldü, 41 kişi de yaralandı. Batman’dan fındık toplamak üzere Kocaeli’ye giden mevsimlik tarım işçilerini taşıyan otobüs, Urfa’nın Siverek ilçesinde aynı güzergahta ilerleyen buğday yüklü kullandığı 06 AY 8407 plakalı kamyonete arkadan çarptı. Çarpmanın etkisi ile 50 mevsimlik işçiyi taşıyan otobüs devrildi. Kazada Ercan Özçelik isimli işçi yaşamını yitirirken, 41 işçi yaralandı. Kaza sonrası kaza mahalline çok sayıda sağlık ve jandarma ekibi gönderildi. Buradaki ilk müdahalenin ardından yaralılar ambulanslarla Siverek Devlet Hastanesine kaldırıldı. Yaralılardan durumu ağır olan 3 tarım işçisi daha sonra Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk edildi. Kaza sonrası olay yerinden kaçan kamyon sürücüsü daha sonra jandarmaya teslim oldu. Kaza ile ilgili soruşturma başlatıldı. (URFA)
‘KAVURUCU SICAKTA 12 SAAT ÇALIŞIYORUZ’
Fındık toplama sezonunun başlamasıyla birlikte birçok ilden Sakarya, Düzce, Ordu ve Giresun’a gelen fındık işçileri, bayramı da gurbette geçirmek zorunda kalmaktan, uzun çalışma saatlerinden ve düşük ücretten şikayetçi. Kurdukları çadır ve barakalarda kalan işçiler sabahın ilk ışıklarıyla başlıyor fındık toplamaya. Kavurucu sıcak altında çalışan işçilerden 23 yaşındaki Şükrü Demir, Batman’dan gelmiş Sakarya’nın Hendek ilçesine. “Biz Sabah 7’den akşam 7’ye kadar çalışıyoruz. Zor oluyor. Mecburuz çalışmaya. Kazancımızla bir yıllık geçimimizi sağlıyoruz” diyor. İkiz çocuklarıyla çalışmak için Hatay’dan gelen Gülizar Bartan ise “Ben çadırda kalıyorum. Akşama kadar çamaşır yıkayıp, yemek yapıyorum” diyor. (Sakarya/CİHAN)
Evrensel'i Takip Et