Anayasa için sadece CHP’ye gidildi
İki yıldır süren yeni anayasa çalışmaları, AKP’nin 60 maddeyi geçirelim taktiği ile farklı bir boyuta evrilirken, BDP bu haliyle 60 maddeye ‘evet’ demeyecek. AKP grubu bugün CHP grubu ile görüşecek, ancak henüz BDP’ye görüşme isteği gitmedi.
Sultan Özer
İki yıldır süren yeni anayasa çalışmaları, AKP’nin 60 maddeyi geçirelim taktiği ile farklı bir boyuta evrilirken, BDP bu haliyle 60 maddeye ‘evet’ demeyecek. AKP grubu bugün CHP grubu ile görüşecek, ancak henüz BDP’ye görüşme isteği gitmedi.
SEÇİM ÖNCESİ TAKTİK
Topluma ‘yeni bir anayasa’ sözü veren AKP, iki yıllık süreçte ‘yeni anayasayı’ rafa kaldırmaya çalışıyor. Seçim meydanlarına ‘sözünü tutmamış bir hükümet’ olarak değil, ‘60 maddelik değişiklik yapmış bir hükümet’ olarak gitmek isteyen AKP; üzerinde uzlaşılan 60 maddeyi Meclisten geçirme peşinde. Bunun için bugün CHP grubu ile görüşecek olan AKP’nin, henüz BDP’den görüşme talebinde bulunmadığı, randevu istemediği ortaya çıktı. AKP’nin dörtlü uzlaşma ile değil, ikili, CHP ve AKP olarak 60 maddeyi geçirme planı olduğu konuşuluyor. Meclis Anayasa Uzlaşma Komisyonu çalışmalarına katılan, BDP Batman Milletvekili Bengi Yıldız, sürecin CHP ile AKP arasında paslaşma olarak yürütüldüğünü belirterek, iki partinin genel başkanlarının açıklamalarını da buna örnek olarak gösterdi. Görüşme konusunda henüz kendilerine yansımış bir durum olmadığını kaydeden Yıldız, bütünleştirici, geliştirici bir yaklaşım olmaz, ‘gelin 60 maddeyi geçirelim’ denirse kabul etmeyiz” dedi. “Yapılacak düzenlemenin Türkiye’nin ötekilerine, Alevilere, Kürtlere, gayrimüslimlere bir şeyler söylemesi lazım” diyen Yıldız, o 60 maddeye bir ruh verilmesi gerektiğini dile getirdi.
‘YENİ ANAYASAYI ÖTELEMEMELİ’
Başka bir şartlarının da mevcut anayasa arayışının kesilmemesi, ötelenmemesi olduğunun altını çizen Yıldız, buna ilişkin bir mutabakatın da olması gerektiğini söyledi. Türkiye’nin, ana dilinde eğitim, yerel özerklik, barış ve diyalog sürecinin geliştirilmesi gibi temel sorunlarının yer almadığı bir düzenlemeye ‘evet’ demeyeceklerini dile getiren Yıldız, bunun dışındaki bir düzenlemeye, görüşmeye kesinlikle karşı çıkacaklarını söyledi.
KART: 4’LÜ UZLAŞMA OLMALI
Komisyon Üyesi, CHP Konya Milletvekili Atilla Kart da AKP’nin CHP’den sonra MHP ve BDP’yle de görüşeceğine yönelik haberlere atıf yaptı. Kendilerinin baştan bu sürecin ikili değil, dörtlü mutabakatla yürütülmesi gerektiğini söylediklerini belirten Kart, ikili bir çalışma ile anayasa uzlaşmasının toplumsal barış açısından doğru olmadığını söyledi.
Kart başka bir şartlarının da maddeler üzerinden değil, bölümler üzerinden görüşmenin yapılması olduğuna vurgu yaptı. Yasama, yargı ve yürütme bölümleri üzerinden çalışmanın yürütülmesini öneren Kart, görüşülecek olan 60 maddenin, 60 madde olarak değil, ‘temel hak ve özgürlükler ile yargı’ bölümleri olması gerektiğini söyledi. Bunun teknik bir zorunluluk olduğunu da belirten Kart, maddeler üzerinden yapılacak değişikliğin bütünlüğü bozacağının söyledi. (Ankara/EVRENSEL)