Bilim insanları Fas’ta Taş Devri avcı-toplayıcılarına ait şu ana kadar bulunmuş en eski diş çürüğü kalıntılarını keşfetti. Dişlerdeki ciddi çürükler o dönemki insanların ıstırap verici acı içinde olduğunu gösteriyor.
Fas’ın doğusundaki Taforalt’taki Grottee des Pigeons yerleşkesinde on yıl boyunca 52 iskeletin diş koşullarını inceleyen bilim insanları, iskeletlerin 13 bin 700 yıl öncesi ile 15 bin yıl öncesi bir dönemi kapsadığını söylüyor. Bölgedeki kalıntılar Taş Devri insanlarının sıkça tatlı meşe palamudu, fıstık ve çam fıstığı yediğini gösteriyor. Diğer popüler besin maddesi ise sümüklü böcek.
Taforalt’taki beslenme biçimi yüzünden o dönemki insanların ağzında bakteriler yüzünden diş minesinde asit konuşlanıyordu. Bir başka deyişle o dönemki insanlar acıya ek olarak kötü ağız kokusundan mustaripti.
Araştırmaya göre Taforalt’taki dönemin insanları kültürel amaçlı diş müdahalesi de yapıyormuş. İskeletlerin yüzde 90’dan fazlasının kesici ön dişlerinden biri ya da ikisi çekilmiş. Çürük dişlerin çekilip çekilmediği ise belirsiz.
Çalışmalara göre şu ana kadar bulunan en erken dönem diş hekimliği 6 bin 500 yıl öncesine dayanıyor. O dönemde çekilen diş boşluğu balmumu ile dolduruluyordu. (DIŞ HABERLER)
Evrensel'i Takip Et