7 Mart 2014 07:00

Portekiz’de yapılan kazılarda, Avrupa’da bugüne kadar keşfedilmiş en büyük dinozor ortaya çıkarıldı. Torvosaurus gurneyi (T-gurneyi) adı verilen yeni dinozor türünün, yaklaşık 150 yıl önce İber Yarımadası’nda yaşadığı belirtildi. Boyu 10 metreye ulaşan dinozorun ağırlığı 4-5 ton arasında değişirken, dişlerinin uzunluğu 10 cm’ye ulaşıyordu. Bilim insanları, 115 cm büyüklüğünde kafatası olan T-gurneyi’nin keşfedilen en büyük dinozor olmadığını ancak Jura döneminde var olmuş en büyük türlerden birini temsil ettiğini belirtti.  avlayabiliyordu.

T-REX’TEN ÖNCE  
 Paleontologlar, T-gurneyinin en yırtıcı dinozor olarak bilinen Tyrannosaurus rex’ten (T-rex) 80 milyon yıl önce yaşadığına dikkat çekerek, “T-rex ayak izlerini bırakırken T-gurneyi çoktan bir fosile dönüşmüştü” ifadesini kullandı.
T-rex’ten küçük olmasına rağmen, T-gurneyi güçlü ön kolları, avlarına acımayan pençeleri, kalın bacakları ve öldürücü ısırıklarıyla yaşadıkları dönemin en korkutucu canlıları arasında yer alıyordu. Araştırma hakkında yorumda bulunan ABD’nin Carnegie Doğal Tarih Müzesi’nden Matt Lamanna, “Avlarını yakalayan ve çenesiyle ölene kadar parçalayan T-rex’in aksine, T-gurneyi muhtemelen avının ölmesini bekliyordu” dedi. Araştırmacılar, T-gurneyi’nin Avrupa’nın en büyük yırtıcısı olduğu konusunda hemfikir.
(DIŞ HABERLER)

Evrensel'i Takip Et