19 Haziran 2014 15:02

MKE'nin Elmadağ'da bulunan Barutsan Fabrikası'nda yaşanan patlamada 3 işçi yaralandı. Yanık teşhisiyle tedavi alınan işçilerin, geçtiğimiz yıl 2 işçinin öldüğü atölyede çalışırken yaralandıkları öğrenildi. Patlama sonrasında işçiler, sürekli ölümle burun buruna bırakıldıklarını belirterek üretimi durdurdu.
Patlamanın NGL Barut Atölyesi'nde yaşandığı öğrenildi. İlk bilgilere göre, press işlemi sırasında sıkışma nedeniyle patlama yaşandı. Patlamayla açığa çıkan kıvılcım, atölyede serili bulunan 10 veya 12 kilogramlık yakıtın alev almasına neden oldu.

3 İŞÇİ HASTANEYE KALDIRILDI
Patlama sonucu çıkan yangın nedeniyle Erdinç Karayel, İsmet Özen ve Mustafa Yılmaz adlı işçilerin vücutlarında yanık oluştu. İşçiler, GATA'da tedavi altına alındı. Edinilen bilgiye göre işçilerden birinin vücudunda yüzde 20 oranında, diğerinin vücudunda ise yüzde 30 oranında yanık oluşurken, yüzde 45 oranında vücudunda yanık bulunan 3. işçinin durumunun daha ciddi olduğu öğrenildi. 

AYNI ATÖLYE 2 CAN ALMIŞTI
Patlamanın yaşandığı atölyede 20 Mart 2013 tarihinde benzer bir patlama daha yaşanmıştı. Patlamada 4 işçi yaralanmış, yaralılardan 2'si kurtarılamamıştı. Ölümlerin ardından işyerinde örgütlü Petrol-İş Sendikası iş durdurmuş ve atölyede gerekli güvenlik önlemlerinin alınmasını istemişti. Ardından 25 Haziran 2013 tarihinde fabrikada bir patlama daha yaşanmış, ancak işçilerin çalışmadığı saate denk gelmesi nedeniyle olayda ölen veya yaralanan olmamıştı.

İŞ BIRAKTILAR
2011 yılından bu yana çok sayıda kaza yaşandığı belirten Petrol-İş Sendikası, gerekli önlemlerin alınması için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na defalarca başvurdu. Bazı atölyeler de iş güvenliği ve işçi sağlığı önlemleri alınmadığı için kapatıldı.
Patlamanın ardından işçiler, güvenlik önlemlerinin alınması için sendikanın yaptığı başvuruların dikkate alınmadığını belirterek, tepki için iş bıraktılar. Fabrikada üretim durdu.

TÜZEL KONUYU MECLİS'E TAŞIMIŞTI
Fabrikada yaşanan patlamalar, HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel tarafından Meclis gündemine taşınmıştı. Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın yanıtlaması talebiyle soru önergesi veren Tüzel, işyerinde kullanılan alet, edevat ve makinelerin eskiliğine dikkat çekmişti. Tüzel Bakan Yılmaz’dan şu sorulara yanıt istemişti:
- Fabrikada bulunan fitil, karabarut, dinamit (Niepmann), trotil gibi eski teknoloji ile çalışan tesisler modernize edilmiş midir?
- Fabrikada ve eklentilerinde kullanılan araçların emniyet tescili var mıdır? Emniyet tescilli olmayan hurda araçların kullanılmaması için bir önlem alınmış mıdır?
- MKEK’ye bağlı fabrikalarda işyeri hekimi var mıdır?
- Ağır ve tehlikeli işlerde çalışan işçiler arasında, mesleki eğitim belgesi olmayan işçi var mıdır?
- Fabrikanın sosyal tesisleri dahil, işçilerin dinlenme yerleri, tuvaletler, duşlar, soyunma odaları, mutfak ve yemekhaneler onarılmış mıdır?
- Fabrikanın garaj birimindeki teknolojik ömrünü dolduran araçlar yenilenmiş midir?

PETROL-İŞ: BAKANLIĞI DEFALARCA UYARDIK
Petrol-İş Sendikası MKE Barutsan Roket ve Patlayıcı Fabrikası'nda sabah saatlerinde yaşanan kazaya ilişkin yaptığı açıklamada, fabrika ve kurum yönetimi ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nı defalarca uyarmalarına rağmen gerekli önlemlerin alınmadığına dikkat çekti.
Geçen yıl Mart ve Haziran aylarında yaşanan kazaların ardından, fabrikadaki işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin alınması ve çalışma koşullarının iyileştirmesine dönük eylemler de yaptıklarını belirten sendika açıklamasında, “Önlemler alınmadığı ve çalışma koşulları derhal iyileştirilmediği takdirde iş kazalarının yaşanabileceği uyarılarında bulunmuştuk” dedi.
Açıklamada, fabrikada meydana gelen kaza ile ilgili Petrol-İş'in çabasıyla iş müfettişleri ve iş güvenliği uzmanlarından oluşan bir İş Kazası Araştırma Komisyonu oluşturulduğu ve hazırladıkları İş Kazası İnceleme Raporu'nun ilgili kurumlara iletildiği belirtildi.

BİR AY ÖLÜMLE BURUN BURUNA ÇALIŞTIRILMIŞLAR
Yapılan resmi teftişlerin ardından Çalışma Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Ankara Grup Başkanlığı tarafından üretimin durdurulmasına karar verildiği aktarılan açıklamada, bu kararın tebliğinin ardından üretim durması gerekirken, fabrika yönetiminin tebliğ tarihinden bir ay sonra üretimi durdurduğuna dikkat çekildi.
Açıklamada, bugün yaşanan patlamanın aynı atölyeye bağlı farklı bir üretim biriminde gerçekleştiği bildirilerken, “Bugünkü patlama, bir kamu kuruluşu olan MKEK Barutsan Roket ve Patlayıcı Fabrikası'nda işçi sağlığı ve iş güvenliği eksikliklerinin tam anlamıyla giderilmediğini bir kez daha gözler önüne sermiştir” denildi.

19. YÜZYIL ŞARTLARI
Fabrikadaki eksikliklerin facialara davetiye çıkardığı için Petrol-İş'in defalarca eylem yaptığı hatırlatına açıklamada, “Fabrikada 19. yüzyıl şartlarını aratmayan çalışma koşullarının ve teknik altyapının, ülkemizin savunma sanayisinin en önemli kuruluşu olan MKEK'e yakışmadığını ifade etmiştik. Bugün yaşanan patlama bir son uyarı olarak değerlendirilmelidir. Petrol-İş, parlayıcı ve patlayıcı işlerin yürütüldüğü bu fabrikadaki sorunlara ilişkin hükümeti, ilgili Bakanlıkları, kurum ve fabrika yönetimini hemen harekete geçmeye çağırmaktadır. Fabrikada yeni iş cinayetlerinin yaşanmaması ve sorunların giderilmesi noktasında Sendikamız ve fabrikada çalışan üyelerimizin kararlı tavrı sürecek ve eylemlilik dahil her türlü mücadelenin içerisinde olunacaktır” ifadeleri kullanıldı. (Ankara/EVRENSEL)

Evrensel'i Takip Et