Livaneli’ye Legion d’Honneur nişanı
Legion d’Honneur, barış, özgürlükler ve insan hakları adına verdiği mücadele nedeniyle sanatçı Zülfü Livaneli’ye verildi.
Mısra BELGE
İstanbul
Fransa’nın en üst düzey nişanı “Legion d’Honneur”, Fransa ve kültürüyle olan dostluğu, barış, özgürlükler ve insan hakları adına verdiği mücadele nedeniyle, Sanatçı ve Yazar Zülfü Livaneli’ye verildi. Nişan, önceki akşam Beyoğlu’daki Fransız Sarayı’nda düzenlenen törenle Fransa’nın Ankara Büyükelçisi tarafından Livaneli’ye takdim edildi.
Büyükelçi Laurent Bili, nişanı takdim etmeden evvel yaptığı konuşmasına, “Sevgili Zülfü Livaneli’nin, gelenek olduğu üzere, kısaca öz geçmişini hatırlatmaya çalışacağım. Çalışacağım diyorum zira bu kadar zengin bir hayatı birkaç kelimeye sığdırmak ne mümkün” diyerek başladı.
BARIŞ DEĞERLERİNİN SAVUNUCUSU
Bili, Livaneli’nin barış değerlerini savunmasının tüm insanlara örnek teşkil ettiğini, barış alanında yaptığı katkılar nedeniyle 1995 yılından bu yana UNESCO’nun iyi niyet elçisi olduğuna işaret etti. Sanatçının 30’dan fazla albüme imza attığını ifade eden Büyükelçi, Livaneli’nin, içinde Yılmaz Güney’in 1980 yılında Cannes Fim Festivalinde Altın Palmiye Ödülü kazanan Yol filminin de olduğu 30 kadar filmin müziğini de yaptığını dile getirdi. Laurent Bili, sanatçının 1990 yılında Ankara’da verdiği konserle 500 binden fazla dinleyiciyle buluştuğunu ve bunun Türkiye’de verilen en büyük konser olduğunu da hatırlattı.
ÖZGÜRLÜK VE İNSAN HAKLARI
Zülfü Livaneli’nin aynı zamanda bir yazar olduğunu belirten Bili, romanlarında en acı verici sosyal ve tarihi sorunları dahi büyük incelikle işlediğini ifade etti.
Bunların yanında, Livaneli’nin, 2011 yılında “Legion d’Honneur” nişanına layık görülen Usta Yazar Yaşar Kemal’in aynı adlı romanından uyarlanan “Yer Demir Gök Bakır”ın da içinde olduğu 4 adet uzun metrajlı filmiyle yönetmen yanını da anımsatan Büyükelçi, “Yer Demir Gök Bakır”ın 1987 Cannes Film Festivali’nde, “Özgün Bir Bakış” dalında gösterildiğini dile getirdi.
Livaneli’nin “Sis” filmiyle de 1989 Montpellier Film Festivali, “Altın Antigone Ödülü” dahil olmak üzere birçok ödüle layık görüldüğünü belirten Laurent Bili, “Olağanüstü sanat kariyeriniz, Fransa ve kültürüne olan dostluğunuz, barış, özgürlükler ve insan hakları adına verdiğiniz mücadele için size nişanı takdim ediyorum” dedi.
‘ONURLARIN EN BÜYÜĞÜ’
Büyük Yazar Yaşar Kemal’in de “Legion d’Honneur” nişanına layık görüldüğünü dile getiren Livaneli de mutluluğunu “Ben de o zaman çok büyük bir sevinçle bu törene katılmıştım. Günün birinde bana böyle bir nişan verileceği söylense inanmazdım” sözleriyle dile getirdi. Fransa’nın büyük kültür ülkesi olduğunu belirten Livaneli, “Bu büyük kültür ülkesinin, sanat cumhuriyetinin bana böyle bir nişan vermesi onurların en büyüğü. Çok teşekkür ediyorum” dedi.
LEGION D’HONNEUR
Napoleon Bonaparte’ın Birinci Konsül’ken 19 Mayıs 1802’de imzaladığı kanunla oluşturulmuş bir Fransız nişanı olan “Legion d’Honneur”, 1804’ten itibaren verilmeye başlanmış, Fransa’daki tüm yönetim rejimlerinde takılmaya devam edilmiştir. Türkiye’de nişana layık görülenler arasında Celal Atik, Behiç Erkin, Nilüfer Göle, Hicri Fişek, Ümit Boyner, Ara Güler, Sakıp Sabancı, İnan Kıraç, ve Yaşar Kemal gibi iş, sanat ve edebiyat dünyasından isimler yer alıyor.