Kocaeli'de 7 yılda 20 bin kişi kanser olmuş
Bir soru önergesini yanıtlayan Sağlık Bakanı Mehmet Müzezzinoğlu, Kocaeli'de son 7 yıl içinde 20 bin kişiye kanser teşhisi konulduğunu açıkladı. Başiskele ve Kartepe ilçelerinde ise kanser vakalarındaki artış oranının yüzde 200'ün üzerinde olduğu belirtildi.
Sağlık Bakanı Mehmet Müzezzinoğlu, CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar'ın verdiği soru önergesine verdiği yanıtta Türkiye'nin sanayi kentlerinden Kocaeli'nde son 7 yıl içinde 20 bin kişiye kanser teşhisi konulduğunu açıkladı. Sanayi kuruluşları ile konut alanlarının iç içe girdiği Kocaeli'nde sıkça gündeme gelen kanser vakalarının boyutu soru önergesine verilen yanıtla bir kez daha ortaya çıkmış oldu. Bölgedeki sağlık sorunlarıyla ilgili araştırmalar yaptığı da bilinen CHP Milletvekili Haydar Akar, geçen yıl Ekim ayında Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu tarafından cevaplandırılması için TBMM'ye verdiği soru önergesinde, Kocaeli bölgesindeki kanser vakalarını sordu. Söz konusu önergeyi geçtiğimiz günlerde Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu cevapladı.
ARTIŞ ORANI YÜZDE 200’ÜN ÜZERİNDE
Sağlık Bakanı Müezzinoğlu verdiği cevapta kentte son 7 yıllık süre içerisinde 20 bin kişiye kanser teşhisi konulduğu bildirildi. Ayrıntıları açıklanmamakla birlikte, ilçelere göre verilen rakamlarda nüfus oranına göre İzmit, Gölcük ve Körfez ilçeleri kanser vakası sayısında önde giderken, bazı beldeler birleştirilerek 2009'da ilçe statüsünü alınan Başiskele ve Kartepe ilçelerinde ise kanser vakalarındaki artış oranının yüzde 200'ün üzerinde olduğu belirtildi.
Bakanlığın cevabında kanser vakalarından ölüm oranlarıyla ilgili bir istatistiğin tutulmadığının bildirildiği de belirtildi.
DİLOVASI'DAN BAHSEDİLMEDİ BİLE
Ayrıntıları açıklanmayan ve istatistiği bile tutulmayan korkunç tablo içerisinde Kocaeli'nin en önemli sanayi havzası olan Dilovası'dan bahsedilmemesi dikkat çekti. 45 bin nüfuslu Dilovası'da, 5 organize sanayi bölgesi, 1 sanayi sitesi, 193 sanayi kuruluşu bulunuyor ve buralarda 20 binden fazla işçi çalışıyor. Mevcut sanayi tesislerinin yol açtığı çevre kirliliği nedeniyle her 3 kişiden 1'inin kanserden hayatını kaybettiği Dilovası için uzmanlarca yapılan tanımlama ise "cehennem".
BAKANLIK, HAMZAOĞLU'YU DOĞRULADI
Kocaeli Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Onur Hamzaoğu, Dilovası'yla ilgili 3,5 yıl önce hazırladığı tartışmaya yol açan raporunda, doğan her çocuğun annelerinden içtikleri sütten dolayı yüzde 3 kanser riski taşıdığını ortaya koymuştu. Bunu da "Dilovası'da yaşayanlar cehennemi yaşıyorlar. Anne ve bebekler cehennemin kurbanları" olarak tanımlamıştı. Öyle ki bu ortaya koyduğu bilimsel veriler nedeniyle Hamzaoğlu hakkında bağlı bulunduğu üniversite tarafından disiplin cezası verilmiş dava bile açılmıştı. Açılan dava daha sonra mahkeme tarafından düşürüldü.
ÜÇ KİŞİDEN BİRİ KANSERDEN ÖLÜYOR
Yine Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Bölümü de 1995-2004 arasında, Sağlık Bakanlığı verileri ve ölüm kayıtlarını tarayarak, Dilovası'da her 3 ölümden 1'inin kanserden olduğu tespit etmişti. Kocaeli Üniversitesi'nin 2006 yılında yayınladığı ön raporun ardından Dilovası için TBMM'de Araştırma Komisyonu kuruldu ancak kurulan Komisyon, tespitten ve de tavsiyeden öteye gidemedi. (DİHA)