14 Ağustos 2014 16:48

Ali KARATAŞ

Tunus’ta kasım ayında gerçekleşecek cumhurbaşkanlığı seçiminde Halk Cephesinin cumhurbaşkanı adayı, Tunus Halk Cephesi Sözcüsü Hamma Hammami oldu.

Tunus’ta sol partilerin oluşturduğu birlik olan Halk Cephesi, Hamma Hammami ile cumhurbaşkanlığı seçimine girme kararını kamuoyu ile paylaştı. Hammami, kasımda yapılacak seçimlerde, cumhurbaşkanlığı için liberallere ve laiklere karşı şimdiye kadar ilk solcu aday olarak yer alacak. Adaylar arasında Tunus İtiraz Hareketinden Beji Kaid Essebsi, Siyasetçi Ahmed  el Mustiri ve Halk Partisinin Başkanı Ahmed Necib el Şabi bulunuyor.

HALK CEPHESİNİN 2 LİDERİ ÖLDÜRÜLMÜŞTÜ

Halk Cephesinin bir önceki sözcüsü Şükrü Belayid, iktidarda bulunan el Nahda hareketine bağlı milisler tarafından suikasta uğramıştı. Belaid, el Ezher Üniversitesinden bir din adamının, Müslüman Kardeşler rejimine muhalefet eden Ulusal Kurtuluş Cephesi üyelerinin öldürülmesine onay veren bir fetvanın yayınlanmasından sonra öldürülmüştü.

Fetvayı yayınlayan din adamı Şeyh Mahmud Şaban, Arap ve İslam Araştırmaları Fakültesi doktora derecesi sahibi. Şaban fetvasında, “Açıkçası sadece güç arayışında olan Ulusal Kurtuluş Cephesi ve onun liderliği, Tanrının yasasına göre öldürülmelidir” demişti.

Halk Cephesi içinde yer alan Halk Hareketi Partisi’nin başkanı Muhammed İbrahimi de suikasta kurban gitmişti.

HAMMA HAMMAMİ KİMDİR?

Halk Cephesinin cumhurbaşkanı adayı olan Hamma Hammami, Tunus Emekçileri Partisinin de sözcüsü. Tunus’ta başlayan ayaklanmalarla birlikte halk hareketlerinin en önünde yer alan Hammami, aynı zamanda el Badil gazetesinin de eski genel yayın yönetmeni. 1997’de polis tarafından katledilen Evrensel Muhabiri Metin Göktepe davasının yakın takipçisi olarak davalarını izlemeye gelen Hammami, el Badil gazetesinin genel yayın yönetmenliğini yaptığı sırada, çok kez tutuklanmıştı. Hammami aynı zaman da Taksim eylemleri sırasında Tunus’u ziyaret eden Başbakan Tayyip Erdoğan’la görüşmeyi reddederek , “Erdoğan’la akşam yemeğine davet edilmiştik ama reddettik, zira biz despot ve komplocuların ziyafetine katılmayız” açıklamasında bulunmuştu.

CEZAEVİYLE ÖĞRENCİYKEN TANIŞTI

1952’de Tunus’un kuzeybatısındaki El Aroussa kentinde doğmuş olan Hammami, öğrencilik yıllarından itibaren tutuklanmaya başlamış ve ağır işkenceler görmüştü. 1974’te Tunus İşçileri Derneği kurucusu olarak sekiz yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. 1986’da yine tutuklanmış ama delil yetersizliğinden serbest bırakılmıştı. 1992’de el Badil Gazetesi yayın yönetmeni olarak 2 yıl 8 ay hapis ve yedi bin dinar para cezasına çarptırılmış ve gazete yasaklanmıştı. Aynı yılın sonunda hakkında bir dava daha açılan Hammami, PCOT yöneticisi olmaktan dolayı 4 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

DİKTATÖRLÜĞE KARŞI MÜCADELEDE EN ÖNDE

Hammami ve arkadaşları, Tunus’taki devrik diktatör Bin Ali diktatörlüğüne karşı mücadeleye en önde katıldılar. Diktatörlük yönetiminde siyasal mücadelelerini illegal olarak yürüten Tunus İşçileri Komünist Partisi, Bin Ali’nin devrilmesinden sonra yeraltından çıkarak ilk kongrelerini gerçekleştirdiler. (DIŞ HABERLER)
 

Evrensel'i Takip Et