Evrensel için yeni bir dönem
Evrensel için yeni bir dönem
16 Aralık 2014 10:32
/
Güncelleme: 10:36

348 toplu mezarda 4 bin 201 kişi var

İHD Diyarbakır Şubesi, "Toplu Mezar Raporu"nu 3 yıl sonra güncelleyerek kamuoyu ile paylaştı. Raporda yer alan verilere göre, 2011 yılına göre iddia edilen ve açılan toplu mezar sayısında artış olduğu belirtilirken, 25 ilde yapılan incelemelerde 348 toplu mezarda 4 bin 201 kişinin bulunduğu ifade edildi.

348 toplu mezarda 4 bin 201 kişi var

İHD Diyarbakır Şubesi'nde düzenlenen  basın toplantısında, şubenin web sitesinde interaktif olarak yer alan harita görsel olarak tanıtıldı. Raporda yer alan verileri açıklamadan önce hazırlanan basın metnini okuyan İHD Şube Başkanı Raci Bilici, “17 bin olarak ifade edilen kayıp ve faili meçhul cinayetlerin olduğu ve akıbetlerinin bilinmediği bir coğrafyada, bastığımız her karış toprağın bir toplu mezar yeri olma ihtimali var" dedi.

Kayıpların ve faili meçhul cinayetlerin failleri hakkında yapılan suç duyuruları yanıtsız kaldığını ifade eden Bilici, “Zorla kaybettirmeler ve toplu mezarlar, uluslararası hukukun ve insani değerlerin ihlal edilmesi gerçeğinden yola çıkarak, bu suçların 'insanlığa karşı işlenmiş suçlar' olduğunu söylemekte yarar vardır" diye belirtti.

SAVAŞ HUKUKU ÇİĞNENDİ

Raporda, sadece sivil kayıplar veya sivil insanlara yönelik uygulamaları ele almadıklarını, 30 yıl boyunca süren ve adına "düşük yoğunluklu savaş" denilen çatışma ortamında savaş hukukunun da çiğnendiğinin görülmesi gerektiğini belirten Bilici, "PKK'ye karşı yürütülen savaşta militanların sağ yakalanarak infaz edilmesi, toplu halde infaz edilenlerin toplu mezarlara gömülmesi, kimilerinin uzuvlarının kesilmesi, ölü bedenlere işkence uygulamaları, kimyasal silah kullanım iddiasıyla toplu imhaların gerçekleştirilmesi, bu süreçte çokça rastlanan olaylar olmuştur. İşte uygulanan bu vahşetler gerek Cenevre Savaş Hukuku, gerekse evrensel insan hakları ilkelerine aykırılık teşkil eden uygulamalardır" diye devam etti.

‘HAKİKATLERİ ARAŞTIRMA KOMİSYONU KURULMALI’

Raporda yer alan talepler ise şöyle:

*Geçmişle yüzleşme ve hakikatlerin araştırılması için, tarafsız ve güvenilir bir "Hakikatleri Araştırma Komisyonu" kurulmalıdır.
*Türkiye, "BM Tüm Kişilerin Zorla Kaybetmeye Karşı Korunması İçin Uluslararası Sözleşme"yi imzalamalı ve sözleşmenin gereklerini yerine getirmelidir.

*Geçmişte devlet görevlilerinin ve devlet içerisindeki farklı yapılanmaların işlemiş olduğu suçların "insanlığa karşı işlenmiş suçlar" olarak değerlendirilerek, bu tür suçlarda zaman aşımı gerekçesiyle faillerin cezasız kalması önlenmelidir.

*Toplu mezarlardaki kimliklendirme çalışmalarını yürütmek amacıyla, uzmanların yer aldığı bağımsız ve deneyimli ekiplerin birlikte çalışabileceği ve yöntemi uluslararası bilimsel kuruluşlarca onaylı bağımsız yapılar oluşturulmalı, üniversiteler ilgili çalışmalara dahil edilmelidir.

*Mezarlardan çıkarılan cenazeler ve insana ait buluntularda yalnızca kimliklendirme yapılmayıp kişilerin ölüm nedenlerinin belirlenmesi ve insan hakları ihlallerinin belirlenmesi de hukuki bir zorunluluktur. Kayıpların aranması ve mezarların açılması Minnesota Otopsi Protokolü ve mezar açmayla ilgili uluslararası standartlara göre yürütülmeli, mezarların iş makineleri ile özensiz ve bir biçimde açılarak kayıplara ait buluntuların tahrip edilmesinin/kaybolmasının önüne geçilmelidir.

*Adli Tıp Kurumu, yapısı ve vermiş olduğu kararlar nedeniyle, kamuoyu tarafından güvensizlik yaratan ve tarafsız olmayan bir yapı olarak algılanmaktadır.  Kayıplar devlete ait suçlara işaret ettiğinden, dünyadaki diğer örneklerde olduğu gibi; çalışmalarının bağımsız, bilimsel ve uzman heyetlerce yürütülmeli veya tanıklığında gerçekleştirilmelidir. (Diyarbakır/DİHA)

Evrensel'i Takip Et