28 Ekim 2011 09:28

Gidişat postliberalizm mi? (6)

Gidişat postliberalizm mi? (6)

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Konuya ilişkin son yazımda, neoliberalizmin uygulamaya ilişkin en belirgin özelliklerinin kısaca ele alınması gerektiğini belirtmiştim. Şimdi bunlara bakalım.
Bu uygulamalardan birincisi, ekonominin işleyişi açısından piyasanın hakim bir role sahip olması ya da piyasa kuralıdır. Bu çerçevede, kaynak dağılımında ve ekonomide etkinliğin sağlanmasının tek çıkar yolu, piyasa başarısızlıklarını ortaya çıkaran yani söz konusu başarısızlıkların temel nedeni olan devlet müdahalesinin engellenerek ve ortadan kaldırılarak, hür teşebbüsün ya da özel teşebbüse yol verilmesi ve 'serbest rekabet' koşullarının yaratılmasıdır.
İkincisi, toplumsal hizmetlerin yerine getirilmesine ilişkin harcamalarının en aza indirilmesidir. Eğitimden, sağlığa, fakirlere ve işsizlere sağlanan toplumsal yardımlardan, köprü, yol, vb. gibi yatırımlara yönelik harcamaların kısılması, ekonomide devletin rolünün azaltılması düşüncesi temelinde yok edilmesi gereken girişimlerdir. Ancak, tam da bu noktada,  ilginç ve dolayısıyla da, çelişkili olan bir uygulama, devletin özel sektöre yönelik olarak sağlayacağı yardımlar ve vergi kolaylıklarına karşı durulmamasıdır.
Üçüncüsü, devletin, özel sektör kârlarını azaltmaya yönelik her türlü düzenleme girişimlerini bertaraf etmek ya da hiç değilse azaltmaktır. Buna çevre, iş güvenliği de dahildir.
Dördüncüsü, devlet eliyle girişilen özelleştirme girişimleridir. İktisadi etkinliğin sağlanması düşüncesine dayanarak, devlete ait her türlü işletmenin, bankaların, yolların, köprülerin, elektrik santrallerinin vb. yerli ve/veya özel sektör yatırımcılarına satılması gerekmektedir. Buna dayanarak, kamu yararı göz ardı edilerek devlete ait iktisadî servetin birkaç kişinin elinde yoğunlaşması sağlanmakta ve dahası söz konusu faaliyetlerden yaralanarak ihtiyaçlarını gidermek isteyenlerin daha fazla bedel ödenmesi gündeme gelmektedir.
Beşincisi, toplum kavramının literatürden çıkarılmasıdır. Sorumluluk, bireysel sorumluluğa indirgenmekte, işçi ve toplumun kapitalist olmayan kesimlerinin her türlü temel ihtiyaçlarını karşılaması konusunda en hafif tabirle başlarının çaresine bakmaları istenmekte, doğabilecek her türlü çözümsüzlüğün söz konusu kesimlerin aylaklığı temelinde açıklanması kolaycılığına kaçılmaktadır.
Bunların dışında, neoliberal söylemlerin hedef aldığı hususlardan bir tanesi de sosyalizmdir ve dünya uygarlığını felakete götüreceğine inandıkları bu düşünceye yani sosyalizme karşı savaş verilmesi kaçınılmazdır ve verilmelidir. Ortaya çıkan sosyalizm karşıtlığından hareketle uzlaşmacı liberal düşünceye ve uygulamalara da karşı çıkılmalıdır. Buna neden olarak da, sosyalist düşünce yapısının, uzlaşmacı liberal düşüncenin temel dayanak noktalarından bir tanesi olduğuna olan inançtır.
Selam ola.

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa