Kıdem tazminatı sorunu
SORU: Çalıştığım işyeri, geçtiğimiz ay içinde başka bir işverene devredildi. Bu durumda benim kıdem tazminatımı alma hakkım doğmuş mudur?
CEVAP: İşyerinin devrinin esasları ve sonuçları ile ilgili düzenleme İş Kanunu’nun 6. maddesinde düzenlenmektedir. Bu düzenlemeye göre, işyeri veya işyerinin bir bölümü hukuki bir işleme dayalı olarak başka birine devredildiğinde, devir tarihinde işyerinde veya bir bölümünde mevcut olan iş sözleşmeleri bütün hak ve borçları ile birlikte devralana geçer. Devir tarihinden önce doğmuş ve devir tarihinde ödenmesi gereken borçlar açısından devreden işverenle, devralan işverenin birlikte sorumlu oldukları bu maddenin üçüncü fıkrasında düzenlenmekte ve devreden işverenin sorumluluğunun devir tarihinden itibaren iki yıl süreyle sınırlı olduğunu hükme bağlamaktadır.
İş yeri devirlerinde de kıdem tazminatına hak kazanma açısından da 1475 sayılı Kanun’un 14. maddesine göre uygulama geçerlidir. İşyerlerinin devir veya intikali halinde, işçinin kıdemi işyeri veya işyerlerindeki hizmet sözleşmelerinin sürelerinin toplamı üzerinden hesaplanmaktadır. Ancak, işyerini devreden işverenlerin bu sorumlulukları, işçiyi çalıştırdıkları sürelerle ve devir esnasındaki işçinin aldığı ücret seviyesiyle sınırlı kabul edilmektedir.
Belirtmek gerekir ki, işyerinin devri fesih niteliğinde olmadığından, devir sebebi ile feshe bağlı hakların istenmesi mümkün olmamaktadır. Aynı şekilde kural olarak devir işçiye haklı fesih imkanı vermez.
İşyeri devri halinde kıdem tazminatı bakımından devreden işveren kendi dönemi ve devir tarihindeki son ücreti ile sınırlı olmak üzere sorumludur. Feshe bağlı diğer haklar olan ihbar tazminatı ve kullanılmayan yıllık izin ücretlerinden son işveren sorumlu olup, devreden işverenin bu işçilik alacaklarından herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.
Evrensel'i Takip Et