Türkiye - İsrail barışı kime yarar?
Fotoğraf: Envato
20-21-22 Mart günleri İsrail’i (Filistin’i de araya sıkıştırdı) ziyaret eden ABD Başkanı Barack Obama “bomba”yı tam da İsrail’den ayrılırken patlattı! Herkesin “Obama turistik bir Ortadoğu gezisi yaptı” demeye hazırlandığı saatlerde, 2009’da Davos’ta “One Minute!” diplomasisiyle başlayan ve 2010 mayısında Mavi Marmara baskınıyla şiddetlenen Türkiye-İsrail diplomatik krizinin sona erdiği duyuruldu.
Bu açıklamaya gelen final şöyle olmuş:
İsrail Başbakanı Netanyahu ile İsrail’den ayrılmak üzere havalimanına giderken, minibüsten Erdoğan’ı arayan Obama, Erdoğan’la kısa bir sohbetten sonra, telefonu Netanyahu’ya vermiş. Netanyahu, Mavi Marmara baskınındaki “operasyonel hatalardan” dolayı Erdoğan’dan özür dilerken, operasyonda ölenlerin ailelerine de tazminat ödemeyi de kabul ettiklerini bildirmiş. Ayrıca Netanyahu, Gazze’ye yönelik insani malzeme sevkiyatına getirdikleri “kısıtlamaları” da kaldıracaklarını söyleyerek Türkiye’nin “ilişkileri normalleştirmek” için ısrar ettiği üç şartın da yerine getirileceğinin sözünü vermiş. Türkiye de bu görüşmenin hemen ardından, İsrail’in “özrünün kabul edildiğini” açıklayarak dört yıldır süren Türkiye-İsrail krizinin bittiğini ilan etti.
Muhtemeldir ki, minibüsten telefonla yapılan Obama-Netanyahu-Erdoğan görüşmesi böyle olmuştur. Ama şu bir gerçek ki, bu sadece daha önce sonuca bağlanmış uzun görüşmelerin sonucunun ilan edilmesidir. Çünkü Türkiye ve İsrail arasında, ABD’nin gözetiminde İsviçre’de uzun zamandan beri görüşmelerin yapıldığı ve daha önce de üç kez “anlaşma” aşamasına gelindiği ama son anda geri dönüldüğü biliniyordu.
Obama’nın 20 Martta İsrail’e indikten sonra ilk demecinin “Türkiye ile aranızı düzeltin!” içerikli olması, yine çeşitli vesilelerle Türkiye-İsrail ilişkilerinin önemine değinmesi dikkate alındığında aslında daha önce kotarılmış bir sonuç olduğunu söyleyebiliriz. Dahası bu sonucun böyle bir zamanlamayla ilan edilmesinde amacın, Obama’ya gezisi vesilesiyle kolay ve “beklenmedik” bir zafer hediye etmek olduğu anlaşılmaktadır.
Krizin çözümünün böyle bir vesileyle ilanıyla, İsrail’de (İsrail’de ABD’nin popülaritesi yüzde 10) ABD’nin popülaritesinin artırılmasına hizmet edilmesinin amaçlandığı da görülmektedir. Böylece, bölgenin iki ülkesi arasında sadece siyasi erke sahip güçlerin rant sağlamasının vesilesi olan bir çatışmanın bitmesi “iyidir” denilebilir. Ancak aralarındaki sorunların sona erdiği iki ülke ABD’nin bölgedeki en güçlü ve kadim müttefikleri olunca, “Acaba bundan bir iyilik çıkar mı?” diye düşünmeden edemiyor insan. Çünkü ABD ve müttefiki emperyalistler, bir yandan Suriye’deki Esad rejimini, batı emperyalizmine tam bağlı bir Suriye rejimi kurarak değiştirmek için yeni hamlelere hazırlanırken; aynı zamanda İran’a yönelik kuşatmayı da sıkılaştırmak amacıyla da harekete geçmiş bulunmaktadır. Dahası, batılı emperyalistler bloku, önümüzdeki bir yıl içinde İran’a askeri güçleri kullanmak da dahil bir müdahaleyi açıkça ilan etmiştir.
Böyle bir müdahalenin ana koşulu da İsrail ve Türkiye arasındaki birlik, böyle bir müdahale için ortaklaşmalarıdır. Çünkü bu ülke birleşemeden bölge ülkeleri açısından böyle bir müdahalenin yapılması fiziki olarak olanaksızdır.
Obama bu son hamleyle Ortadoğu’daki iş birlikçilerin saflarındaki en önemli çekişmeyi ortadan kaldırarak kendi cephesini güçlendirmiştir. Ve bu yakınlaşma, Filistin sorununda da bazı adımlar eşliğinde Hamas ve Müslüman Kardeşlerin de Suriye-İran karşıtı cepheye tam bağlanmasının perçinlenmesidir. Bu yüzdendir ki Türkiye-İsrail uzlaşmasının öyle masum iki bölge ülkesi arasındaki sorunların çözülmesi değil ama bölgedeki emperyalist güçlerin sağlamlaştırılması, bölgeye yönelik emperyalist müdahalelerin dayanaklarının güçlendirilmesi olarak görmek daha doğru olur.
- ‘Devlet benim’ demek yetmedi; ‘Türkiye benim, İslam benim’ diyor 28 Ağustos 2018 01:00
- Korkak kim, cesur kim; gerçek nerede? 24 Ağustos 2018 01:00
- 'Çocuk istismarı'na karşı mücadele 09 Nisan 2018 01:00
- İfade özgürlüğünün ne ‘alanı’ ne de ‘sınırı’ kaldı! 15 Şubat 2018 00:55
- Doların yükselişinin faturasını kim ödeyecek? 04 Aralık 2016 05:44
- Mücadeleye daha ileri bir bilinçle devam! 23 Kasım 2016 00:59
- Kılıçdaroğlu barışı mı savunuyor çatışmayı mı? 20 Ağustos 2016 00:58
- ‘Muhatap millet’ demek ‘muhatap yok’ demektir! 27 Ocak 2016 01:00
- Haritadan silerek birlik mümkün mü? 11 Kasım 2015 01:00
- Mücadeleyi yenileme zamanı! 07 Kasım 2015 00:56
- Bir kez daha; Birimizin derdi hepimizindir! 06 Kasım 2015 01:00
- ‘Sistem’ dayatıp ‘fiili başkanlığa’ razı etmek! 05 Kasım 2015 01:00