10 Haziran 2014

İstifa etseniz de işveren işten atmış sayılır

SORU: Ben bir fabrikada 7 yıldır çalışıyorum. İşyerinde sendikaya üye olmak istediğimiz için işveren bizlere bundan böyle daha fazla baskı uygulamaya başladı. Bu baskılara dayanamayarak istifa etmemizi istiyorlar. Bu durumda biz, eğer istifa edersek kıdem tazminatımızı alabilir miyiz?

CEVAP: İşçinin haklı bir nedene dayanmayan ve bildirim öneli tanımaksınız iş sözleşmesinin feshi istifa olarak adlandırılmaktadır. İstifaya rağmen, tarafların belirli bir süre daha çalışma yönünde karar almaları yönünde, kararlaştırılan süre sonunda iş sözleşmesinin ikale yoluyla sona erdiği kabul edilmektedir. Şarta bağlı istifa ise kural olarak geçerli değildir. Uygulamada en çok karşılaşılan şekliyle işçinin ihbar ve kıdem tazminatları ödenmesi şartıyla ayrılma talebi, istifa olarak değil, ikale yani bozma sözleşmesi yapma yönünde bir icap (davet) olarak değerlendirilmektedir. (Yargıtay 7. HD, 03.07.2013 tarih, 2013/ 16406 E, 2013/ 12573 K).
İşçinin istifa dilekçesindeki iradesinin fesada uğratılması en sık karşılaşılan durumlardandır. İşverenin tazmiantların derhal ödeneceği sözünü vermek ve buna benzer baskılarla işçiden yazılı istifa dilekçesi vermesini talep etmesi ve işçinin buna uyması halinde gerçek bir istifa iradesinden söz edilemeyecektir. Bu durumda, feshin işveren tarafından gerçekleştirildiği kabul edilmektedir. Uygulama ve Yargıtay kararları da bu yöndedir. İşverenin baskı uygulaması sonucu düzenlenen istifa dilekçesini değer verilemez. Yargıtay, bu gibi hallerde feshin işveren tarafından yapıldığını ancak işverenin feshinin haklı olup olmadığının araştırılması gerektiğini belirtmektedir.
Ayrıca, işçinin haklı nedenle derhal fesih nedenlerinin bulunduğu ancak iradesi fesada uğratılarak işverence istifa dilekçesi alınması durumunda da istifaya geçerlilık tanınmamaktadır. Bu durumda işçinin haklı olarak iş sözleşmesini feshettiği sonucuna varılmaktadır.
İş sözleşmesinin istifa ile sona ermesi halinde, işçinin iş güvencesi hükümlerinden faydalanmasının mümkün olamayacağı gibi, ihbar ve kıdem tazminatlarına da hak kazanamaz. Ayrıca istifa durumunda işçinin işverene ihbar tazminatı ödemesi gibi bir durum da ortaya çıkabileceğinden istifa gibi belgeler Yargıtay kararlarında da belirtildiği üzere titizlikle ele alınıpı incelenmesi gerekir.
Sizin durumunuzda ise, böyle bir irade fesadı olması durumunda iş sözleşmenizi işverenin feshettiği kabul edilmelidir.

Evrensel'i Takip Et