22 Temmuz 2014

Tazminat talebinde bulunabilirsiniz

SORU: Merhaba, 1 Temmuz 2014 itibariyle iş akdim, işveren tarafından verilen görevlendirmeye uymadığım gerekçesiyle tazminatsız olarak feshedilmiştir. İşveren hiçbir neden göstermeden istifaya zorlarcasına emrivaki bir tebliğle görev yeri değişikliği göstererek şartlardan bihaber ederek tarafıma bildirdi. İhbar, kıdem ve fazla mesailerimi belgeleyen bordro ve vardiya çizelgesiyle eski aynı dönemde çalışan iş arkadaşımın şahitliği ile mahkemeye başvurabilir miyim? İşyerinde 3 yıl 4 ay çalıştım ve son mayıs ve haziran vardiya çizelgeleri hariç gece 12 saat bazı gündüzler 12 saat çalıştım. Bunların fazla mesai ücretleri bordrolarıma ve tarafıma yatmadı. Bu yıla ait 4 aylık zam farkları ödenmedi. Teşekkürler.

CEVAP: İş Kanunu’nun 25. maddesinde yer alan sebepler işverenin haklı nedenle derhal fesih sebepleri olarak kanunda yer almaktadır ve bu madde düzenlemelerine dayanılarak yapılan fesihlerde kıdem ve ihbar tazminatı ödenmez. Sizin iş sözleşmenizin fesih nedeni olarak belirttiğiniz verilen görevleri yapmama sebebi maddenin 2. fıkrasının (h) bendinde yer alan “işçinin yapmakla ödevli bulunduğu görevleri kendisine hatırlatıldığı halde yapmamakta ısrar etmesi” başlığı altında düzenlenen durumdur.
Madde metninde de açıkça görüldüğü üzere burada sizin verilen ödevleri yapmamakta ısrarcı bir tutum içinde olmanız gerekmektedir. Dolayısıyla işverenin de size bu ödevlerin neler olduğunu hatırlatması gerekir. Eğer size bununla ilgili bir ihtarname, bir yazılı belge veya uyarı daha önce yapılmamış ise sizin ısrarla işi yapmama tutumunuzu da işveren altı iş günü içinde yazılı bir bildirimle feshetmelidir. Daha önce bir uyarı veya bildirim veya ihtarda bulunulmamış ise bu durumda bu maddeye dayanılarak fesih gerçekleştirilemez ve fesih nedeni dava aşamasında değiştirilemez.
Ayrıca, sorunuzda görev yeri değişikliği ile size bir tebliğ gönderdiğini belirtmişsiniz. Bu durumda çalışma koşullarında değişiklik söz konusudur ve görev yeri değişikliği de çalışmanın esaslı unsurlarından biri sayıldığı için işverenin size bu bildirimi, İş Kanunu’nun 22. maddesi gereği, “işveren, iş sözleşmesiyle veya iş sözleşmesinin eki niteliğindeki personel yönetmeliği ve benzeri kaynaklar ya da iş yeri uygulamasıyla oluşan çalışma koşullarında esaslı bir değişikliği ancak durumu işçiye yazılı olarak bildirmek suretiyle” yapabilecektir.
Bu şekle uygun olarak yapılmayan ve işçi tarafından da 6 iş günü içinde yazılı olarak kabul edilmeyen değişiklikler işçiyi bağlamamaktadır. Bu durumda işveren ise, bu değişikliğin geçerli bir nedene dayandığını veya fesih için başka bir geçerli nedenin bulunduğunu yazılı olarak açıklamak ve bildirim süresine uyarak ancak iş sözleşmesini feshedebilecektir. Bu durumda sizin işe iade davası açma hakkınız da bulunmaktadır.
Eğer mahkemeye kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı alacak talebi ile başvurmanız halinde öncelikle ispatlamanız gereken husus, yapılan feshin haklı nedene dayanmadığı hususu olmalıdır. Ve elinizde belirttiğiniz belgeler ve işyerindeki arkadaşlarınızın tanıklığını mahkemede delil olarak kullanabilirsiniz.
Bu dava ile ayrıca ödenmeyen ücret ve fazla çalışma ücretlerinizi de talep edebilirsiniz.

Evrensel'i Takip Et