07 Ağustos 2021 23:45

Hiroşima'dan barış çağrısı

ABD’nin 1945’te Japonya’ya attığı atom bombalarının kurbanları için Norveç’te anma etkinlikleri düzenlendi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Hiroşima Belediye Başkanı Kazumi Matsui’nin 6 Ağustos tarihli barış çağrısının özet çevirisidir.

76 yıl önce bugün, bir atom bombası kentimizi kavrulmuş bir düzlüğe çevirdi. Bu bombalı saldırı, sayısız masum insanı acımasızca öldürdü; yaşama tutunmayı başarabilenlere ise radyasyon, korku ve ekonomik zorluklardan kaynaklanan çok ağır ve ömür boyu sürecek fiziksel ve duygusal yaralar bıraktı.

Bombalamadan kurtulan ve kısa süre sonra doğuran bir kadın şöyle demişti: “Bombanın korkunç etkileri ardı ardında ortaya çıkarken, benim endişem giderek arttı. Kendimden çok çocuğum için endişeleniyordum. Onu bekleyen geleceğin nasıl olacağını düşünmekten geceleri uyuyamadım. Acım arttıkça arttı.”

Hiç kimse bizim çektiğimiz acıyı çekmemeli.” Bu sözler, o gün ölümden kurtulan ama çocuklarını bekleyen gelecek ve radyasyona maruz kalmış bedenleriyle korku, hüsran ve acı ile dolu bir yaşama mahkûm edilenlerin ortak dileğidir. Kurtulanlar (hibakusha) yaşadıklarını anlattıklarında, yalnız nükleer silahların korkunç ve insanlık dışı olduğunu değil, merhamet ve barışa duydukları derin özlemi de dile getirirler. 75 yıl boyunca sürdürdükleri çabaları ardından, onların talepleri artık dünya çapında benimseniyor. Bu yıl 22 Ocak’ta, Nükleer Silahların Yasaklanması Antlaşması yürürlüğe girdi. Bu antlaşmayı desteklemek ve nükleer silahlardan arındırılmış, sürdürülebilir toplumlar kurmaya odaklanmak artık dünya liderlerine kaldı.

Korona virüsü dünyamızı mahvetmeyi sürdürüyor. Dünya ülkeleri bu tehlikeyi kavradılar ve acil önlemler alarak tehlikeyi ortadan kaldırmak istiyorlar. Savaş kazanmak için geliştirilmiş nükleer silahlar da dünyanın sonunu getirebilecek ama eğer tüm ülkeler bir araya gelirse ortadan kaldırılabilecek bir tehlikedir. Hiç ayrım gözetmeden ölüm getirmeye hazır bekleyen bu silahlar var oldukça sürdürülebilir bir toplum söz konusu olamaz. Dünya halklarının bilgeliği bir araya gelmeli ve bu silahların ortadan kaldırılmasına odaklanmalıdır.

Nükleer silahların tümüyle ortadan kaldırılması kolay olmayacaktır. Ama kurtulanların (hibakusha) çabalarını devralan gençler bir umut ışığı oluşturuyorlar. Nükleer cehenneme tanık olmuş bir hibakusha gençlere şöyle sesleniyor: “Küçük adımlarla başlayın. Sizlerin, barış dediğimiz o hazine için elinizden gelen her şeyi yapacağınızı umut ediyorum.”

Hiçbir zaman unutmamalıyız ki, gençler dünya liderlerini nükleer caydırıcılık siyasetinden uzaklaşmaya zorlayabilir. İnsanlar bir araya geldiklerinde dünyayı değiştirebilecek gücü bulabilirler. Barış içinde yaşamak kararlılığı toplumda yaygınlaşırsa, insanlar bu kararlılığı paylaşan liderleri seçeceklerdir. Nükleer silahlar düşünülebilecek en büyük şiddettir. Eğer toplum onlarsız yaşamak isterse, nükleer silahlardan arındırılmış bir dünyaya giden kapı sonuna dek açılacaktır.

Nükleer saldırıya uğramış Hiroşima kenti, bombayla ilgili tüm olguları ve gerçekleri titizlikle gözler önüne sermeyi, dünya çapında yaymayı ve geleceğe aktarmayı sürdürecektir. Dünyanın 165 ülke ve bölgesindeki 8 binden fazla Barış Belediyesi ile barış kültürünü teşvik etmeyi sürdüreceğiz. Barış bir küresel değer olduğunda, dünya liderleri yanlış siyasetlerinden vazgeçme cesaretini göstereceklerdir.

Dünya liderlerinden bir talebim var. Tehditlere dayalı siyasetten uzaklaşma ve diyalogla kurulacak güvene dayalı bir güvenlik anlayışı geliştirmenin zamanı geldi. Deneyimlerimiz gösteriyor ki, kendini korumak için tehditlere başvurmak kimse için yarar sağlamaz. Liderlerimiz anlamalılar ki, ulusal çıkarlar başkalarını nükleer silahlarla tehdit etmekle değil, empati ve uzun süreli dostluk ilişkileri geliştirmekten geçer. Tüm dünya liderlerini Hiroşima ve Nagazaki’yi ziyaret etmeye ve nükleer saldırıların sonuçlarını kavramaya; Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşmasını imzalamaya davet ediyorum.

Japonya Hükümeti’nden talebim, nükleer silahları olan ve olmayan ülkeler arasında arabuluculuk yapmasıdır. Ayrıca, hibakusha talepleri uyarınca, Nükleer Silahların Yasaklanması Antlaşmasının hemen imzalanmasını talep ediyorum. Hükümetten, ortalama yaşı 84 olan hibakusha ile radyasyonun fiziksel ve duygusal etkilerinden muzdarip diğer kişiler için daha çok destek sağlanmasını istiyorum. Ayrıca, kara (nükleer) yağmura maruz kalmış kişilere de hemen yardım sağlanmasını talep ediyorum.

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa